Кабинетът Караманлис обяви антикризисен план за подпомагане на строителния отрасъл, съобщават вестниците днес. В. "Адезмефтос типос" цитира министъра на икономиката Янис Папатанасиу, който казал, че планът съдържал четири мерки, които ще бъдат валидни до 2010 г. и че с тях се цели да бъде подпомогнат строителният сектор и да бъдат създадени 400 000 работни места.

Две от мерките предвиждат да бъдат предоставени бонуси на ползвателите на жилищни кредити и да им бъде намален данъкът върху доходите от лихвите по тези кредити, пише в. "Апогевматини".

Планът съдържа и опция държавата да осигури гаранция от 25 на сто върху жилищните кредити.

"Заеми за жилища, гарантирани от държавата", под това заглавие в. "Врадини" съобщава за правителствения план, като отбелязва, че строителният отрасъл участва с около 7 на сто във формирането на Брутния вътрешен продукт на страната.

В. "Катимерини" пише, че мерките са насочени към насърчаване на пазара на недвижими имоти и с този план правителството се опитва да размрази засегнатия от кризата строителен сектор.

В. "Та неа" оценява като предизборен този ход на управляващите и че правителството давало бонуси за покупка на жилища с оглед на задаващите се избори.

Източник: БТА