Акционерите на белгийско-холандската банка Fortis днес и утре ще гласуват продажбата на банката на френската BNP Paribas, предаде Асошиейтед прес. Гласуването е необходимо, за да се узакони сделката, с която през октомври 2008 г. правителството пое контрола над Fortis, която по-рано бе най-голямата банка в Белгия и Холандия.

ко акционерите гласуват с "не", то това няма да възстанови контрола им над банката, заяви миналата седмица белгийският премиер Херман ван Ромпуй, посочвайки, че банковите операции вероятно ще останат под правителствен контрол за няколко години.

Сега акционерите притежават акции с почти нулева стойност от Fortis Holding, който през март възстанови контрола си над по-голямата част застрахователните подразделения на банката в Белгия, след като правителството предложи облекчени условия по сделката.

Акционерите притежават и малко международно застрахователно подразделение, както и дял в "лошата банка", поела токсичните активи на Fortis.

След придобиването на Fortis BNP Paribas ще стане най-голямата депозитна банка в еврозоната и ще получи първия си голям достъп до белгийския пазар.

Огромната цена за придобиването на холандското банково подразделение ABN Amro натовари Fortis с огромни кредити и през септември и октомври 2008 г. я доведе до ръба на фалита, след като банката не успя да получи кредити в условията на разразилата се финансова криза на фона на опасенията на инвеститорите, че няма да може да изплати задълженията си или ще отчете загуби от инвестициите си в спорни ценни книжа и деривати.

Затрудненото положение на банката принуди правителствата на Холандия, Белгия и Люксембург да вземат мерки за спасяването й, след което си я поделиха, припомня АП.

Източник: БТА