Allianz SE и American Express Co. са продали акции за общо 1.9 млрд. долара в Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC), която е най-голямата банка в света по пазарна стойност, информира Bloomberg. Транзакцията е осъществена, след като периодът, в който акциите не могат да бъдат продавани е изтекъл.

Allianz е продала 3.216 млрд. акции на банката, листнати в Хонконг, докато American Express е продала 638 млн. акции, или половината от това, което и двете компании са притежавали. Продажбите на частни инвеститори са осъществени на цена от 3.86 хонконгски долара за акция, което е с 4% по-малко от цената на затваряне от вчера.

Щатските и европейски банки са продали от началото на годината свои акции в китайски банки на стойност 7.9 млрд. долара в опитите да увеличат капитала си.

Акциите на ICBC, която е третата най-голяма компания по пазарна стойност в света, отчитаха 3.2% ръст в цената към 12:12 часа в Хонконг, до 4.15 долара, което донесе на акционерите печалба от 129 млн. долара. От началото на годината до вчера акциите на компанията губеха 1.5% от стойността си.

Миналия месец Goldman Sachs Group Inc. реши да задържи 80% от почти 16.5-те си милиарда акции в ICBC поне още една година. Goldman организира продажбата на акциите на Allianz и American Express.

От ICBC вчера обявиха, че печалбата на банката е нараснала с 6.2%, до 35.15 млрд. юана (5.15 млрд. долара) за първото тримесечие. Банката е увеличила кредитирането си с рекордните 636.4 млрд. юана през първите три месеца на годината като сумата е по-голяма от БВП на Виетнам.

Останалите акции на Allianz и American Express в ICBC ще могат да бъдат продавани след 20 октомври.

Allianz, която е най-голямата застрахователна компания в Европа, увери акционерите си на 26 февруари в стабилността на финансите си, след като продаде губещата Dresdner Bank за 5.1 млрд. евро.

American Express, която пък е най-голямата компания за кредитни карти в в САЩ по покупки, миналата седмица отчете по-голяма от очакваната печалба.