Бордът на директорите на Fortis, който търси одобрение за продажбата на банковите подразделения на компанията в Белгия и Люксембург на френската BNP Paribas SA, се сблъскаха с гнева на акционерите. Причина за това бе разделянето на компанията за финансови услуги, информира Bloomberg.

Председателят на компанията Йозеф Де Мей днес прекрати годишната среща на акционерите в Гент, Белгия, за около половин час, след като акционери обсадиха трибуната и хвърляха обувки към него. Инвеститорите призоваха за оставката на тричленния борд на директорите, след като Fortis не им позволи да гласуват за правата за гласуване на спорните акции.

Мишел Модрикамен, адвокат представляващ около 2 300 акционери на Fortis, които са против сделката, призова за гласуване, след като местен съд отказа по-рано през деня да спре правата за гласуване на около 170 млн. акции, които според него са в ръцете на съюзници на BNP Paribas. Тези акции могат да наклонят везните към одобрение на разделянето на компанията днес.

Действията на Модрикамен в съда засега дават резултати в ползва на акционерите. Той първо спечели съдебна заповед през декември за блокирането на продажбата на банковите подразделения на Fortis без одобрението на акционерите. Белгия, която национализира банковото подразделение през октомври и BNP Paribas, която е най-голямата френска банка, бяха принудени да направят промени в сделката, след като акционерите на Fortis я отхвърлиха на своя сбирка на 11 февруари в Брюксел.

Със споразумение от 7 март, BNP Paribas се съгласи да закупи 75% от Fortis Bank NV, плащайки изцяло с акции за сделката оценявана на 9 млрд. евро. Fortis също така ще получи 1.38 млрд. евро за 25% от застрахователната си дейност в Белгия.

Акциите на Fortis, която преди време беше най-голямата белгийска компания за финансови услуги, са се оскъпили с 92%, до 1.78 евро в Брюксел от началото на годината. Това е най-добре представящата се компания в индекса Dow Jones Stoxx 600 Banks. Акциите на компанията обаче са загубили 90% от стойността си през последните 12 месеца.

Евентуално одобрение би дало на BNP Paribas контрол над банковите подразделения на компанията в Белгия и Люксембург. Така банката ще е най-голямата по отношение на депозитите сред 16-те държави от Еврозоната. Fortis ще излезе от разделението като застраховател, очакван от максимум 760 млн. евро потенциални загуби от структурирани кредитни инвестиции.