Цените на жилищата в 20-те основни метрополисни района на САЩ са се понижавали през февруари с по-малък темп, което представлява още едно доказателство, че пазарът може би се стабилизира, информира Bloomberg.

Спадът на индекса S&P/Case-Shiller, който следи пазара на еднофамилни жилища в 20 ключови метрополисни райони в САЩ, възлиза на 18.6% през февруари, в сравнение с 19-процентен спад през януари. Индексът бележи понижение във всеки месец от януари 2007 г. насам. През февруари също така индексът за първи път не отчита рекордно повишение на годишна база от откакто започна да пада през 2007 г.

Всичките 20 града включени в изчислението на индекса отчитат спад в цената на жилищата за февруари, като понижението се оглавява от 35-процентния спад във Финикс, 32-процентното понижение в Лас Вегас и 31-процентен спад в Сан Франциско. Цените във всичките 20 града бележат спад и на месечна база през февруари.

Общо 803 489 собственици на жилища са получили предизвестие за прекратяване на ипотеката или домовете им са били иззети през първото тримесечие на 2009 г. Това е и най-големия брой откакто започва да се води подобна статистика преди четири години, според RealtyTrac Inc.

Вследствие на закриването на работни места цените на жилищата вероятно ще продължат да падат и все повече домове ще влязат в процедура на изземане.

Продажбите на нови домове в САЩ надхвърлиха очакванията на икономистите, показаха данни на Министерството на търговията миналата седмица.

Стъпките, предприети за намаляването на лихвите по кредитите и размразяване на kредитирането, помогнаха за свалянето на лихвените проценти по ипотеките в последните месеци. Средната лихва по 30-годишните ипотеки е достигнала рекордно ниско ниво от 4.78% за седмицата приключила на 2 април, по данни на Freddie Mac.