Американската банкова компания Citigroup Inc., която получи държавна помощ от 45 млрд. долара, като може да й се наложи да увеличи още капитала си след резултатите от "теста за стрес", иска разрешение от министерството на финансите на САЩ, за да изплаща специални бонуси на определени работници, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Асошиейтед прес.

Банките, на които държавата е отпуснала спасителни средства, са обект на засилен правителствен контрол и ограничения върху размера на възнагражденията, изплащани на висшето ръководство.

Целта на тези мерки е да бъде предотвратено нарушаване на закона, каквото бе налице след разкритието, че застрахователната компания AIG е изплатила на служителите си бонуси за 165 млн. долара въпреки получените спасителни средства за над 180 млрд. долара.

Министерството все още не е взело решение по искането, отправено от главния изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит до финансовия министър Тимъти Гайтнър на среща по-рано този месец, отбелязва изданието. Размерът на бонусите не се посочва.

Източник: БТА