Най-голямата застрахователна компания по пазарна стойност в Европа Allianz SE обяви, че оперативната й печалба за първото тримесечие е паднала с 41%, вследствие на финансовата криза и природни бедствия, информира Bloomberg.

Оперативната печалба пада до 1.3 млрд. евро, в сравнение с 2.2 млрд. евро за същия период година по-рано, сочат предварителните данни на компанията. Резултатът съвпада с осреднената прогноза за печалба от 1.33 млрд. долара посочена от анализатори в изследване на Bloomberg.

Печалбите на застрахователите намаляват тъй като рецесията и кредитната криза подкопават разбунтуваха капиталовите пазари, намалявайки търсенето за застрахователни полици свързани с акции и намалявайки стойността на инвестициите на компаниите.

Главният изпълнителен директор на компанията Михаел Дийкман днес заяви, че Allianz няма нужда от допълнителен капитал, за да стабилизира финансите си.

Акциите на Allianz днес отчитаха ръст от 87 цента, или 1.3%, до 68.27 евро към 11:36 часа във Франкфурт. Книжата са се обезценили с 47% през последните 12 месеца, докато 33-членният индекс Bloomberg Europe 500 Insurance е загубил 46%.

Приходите на Allianz нарастват до 27.7 млрд. евро, в сравнение с 27 млрд. евро година по-рано.

Намаления на стойността на различни инвестиции както и застрахователни искове вследствие на зимни бури в Европа и пожари в Австралия са се отразили на печалбата за първото тримесечие, казва Дийкман без допълнителни подробности.

Дийкман сложи край на седемгодишното навлизане на компанията в сферата на банкирането с продажбата на Dresdner Bank на Commberzbank AG за 5.1 млрд. евро. Сделката, която беше финализирана на 12 януари, ще доведе до отчисления в размер на 400 млн. евро за първото тримесечие. Allianz трябва да публикува окончателните си данни за първите три месеца на 2009 г. на 13 май.