Международно жури определи проекта на известния френски архитект Доминик Перо за печеливш в конкурса за Многофункционален комплекс - вторичен столичен център. „Близо 100 години в България не е правен архитектурен конкурс от такъв мащаб и това е голям успех за София като столица на страна от ЕС", каза министър-председателят Сергей Станишев, който присъства на обявяването на печелившия проект и откриването на експозиция на конкурсните проекти на шестимата финалисти. Той определи днешния ден като празник за всички, които обичат столицата ни и искат да я видят още по-красива и съвременна, съобщава пресслужбата на Министерски съвет.

Според мнението на журито проектът на арх. Перо печели с интересната си обща градоустройствена структура, която едновременно съдържа завършеност на идеята и е достатъчно отворена, за да могат отделните му части да се реализират постепенно и относително самостоятелно. Освен това, особеният силует на цялата композиция е съобразен с традиционния силует на София и Витоша. Показателите на проекта отговарят на изискванията на възложителя и дават добра възможност страната ни да води разговори за отделните части и реализацията на проекта.

Премиерът Станишев припомни, че предстои работата по изработване на стратегия и на конкретен план за реализацията на проекта, както и провеждането на конкурс за инвеститор. Той изрази увереност, че с доброто желание на държавата и на Столична община ще се премине и през тези етапи.

Министър-председателят подчерта, че за последните 20 г. не е имало нито един голям градоустройствен проект, който да решава важни проблеми на столицата в такъв мащаб. „Създаването на подобни проекти е важен въпрос не само за архитектите, но и за хората, тъй като създава нови стандарти за градска среда, за зелени площи, за качество на живот. Сигурен съм, че той ще има силен ефект върху живота на столичани", каза Сергей Станишев.

Експозицията, изложена в Националната галерия за чуждестранно изкуство, ще бъде открита до 6 юни. В нея могат да бъдат видяни проектите на шестимата финалисти в конкурса - „Фостър&Партнер" ООД (Великобритания), „Заха Хадид Лимитед" (Германия), „Доминик Перо"(Франция), Обединение „Г-3" (България), „Фуксас Асочати С.Р.Л." ООД (Италия) и Консорциум „Адаис проект" (България).

Конкурсните работи са оценени на 25 и 26 април 2009 г. от международно жури в състав проф. арх. Хеле Жул (Дания) - председател на журито, арх. Браян Спенсър (САЩ), арх. Пол Андрьо (Франция), арх. Кионоре Кикутаке (Япония), арх. Петър Диков, главен архитект на София, арх. Любомир Пеловски, САБ, арх. Митьо Виделов, МРРБ, и чл. кор. проф. арх. Атанас Ковачев, председател на техническата комисия.