Видинският окръжен съд постанови по 2 години условни присъди с 4-годишен изпитателен срок за бившия кмет и за бившия главен архитект на община Белоградчик заради отклонени средства по програма САПАРД. Бившият кмет на община Белоградчик Людмил Антов и бившият главен архитект Стефчо Каменов трябва да заплатят всеки по 2076 лева разноски за направени експертизи по делото.

По искане на прокурора по делото съдът намали размера на сумата, за която двамата бяха са обвинени, че е отклонена от 107 986,32 на 31 392,54 лева.

Бившият кмет на община Белоградчик Людмил Антов и бившият главен архитект Стефчо Каменов бяха обвинени в това, че в качеството си на длъжностни лица през 2006 година са разпоредили да бъдат използвани не по предназначението им 107 986,32 лева с ДДС - финансови средства по Специалната присъединителна програма за развитие в областта на земеделието и селските райони на ЕО (САПАРД), предоставени от Европейския съюз на българската държава. Тези средства са били предназначени за финансиране на проект за реконструкция и рехабилитация на пътя Чифлик - Стакевци и отклонението към село Праужда.

Бившият кмет Людмил Антов е издал заповеди за ремонт на две отсечки, Чифлик- Стакевци от 150 метра, в посока село Пролазница и втората от 650 метра - от края на участъка по Договора до цех на "Транскомс" ООД в село Стакевци, които не са включени в одобрения по програмата проект на община Белоградчик.

Архитект Стефчо Каменов е обвинен като длъжностно лице и като ръководител на проекта "Реконструкция и рехабилитация на път IV - 10214 Чифлик - Стакевци, финансиран по САПАРД. Присъдата по делото може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Източник: БТА