Цените на парцелите по черноморското крайбрежие на Русия са се понижили с 15-20% в следствие световната финансова криза, а на тези в Сочи с близо 40%, сочат данни на консултантската компания Macon Realty Group, пише РИА Новости.

По данни на MRG, в периода 2000 - 2008 г. средната цена на парцелите в зависимост от качеството и разположението се е повишила с повече от 700%, основно заради ръста в Сочи, след като градът беше обявен за домакин на Олимпийските игри през 2014 г. Исканата цена там достигаше до 500 хил. долара за декар и нагоре.

Кризата обаче доведе до замразяване на много проекти за курортни комплекси, а от там и отлив на частни инвеститори и спад на цените.

Спадът в Сочи е най-голям- между 20-40%. Във втория най-скъп по цена на земята град Геленджик също има спад от 15%.

Кризата на пазара до голяма степен се дължи на отказа на продавачите да намалят цените, докато повечето купувачи не са склонни да купуват на тези цени.

Анализаторите очакват в края на 2009 г. офертите, съчетаващи добро разположение и изгодна цена, да започнат да се продават. За останалите обаче кризата ще продължи, докато цените не достигнат приемливи нива.