За първото тримесечие на 2009 г. банковата система отчита стабилна капиталова позиция, добра ликвидност, добра доходност и приемливо качество на активите, посочват от БНБ.

В края на март сумата на активите на банковия сектор е 69.2 млрд. лв., като спрямо декември 2008 г. е налице слабо намаление (с 0.5%). Към 31 март 2009 г. петте най-големи кредитни институции са с пазарен дял 56.3%, а средните и малките банки притежават 38.2% от общите активи на системата.

Намаленото потребление и занижената склонност към поемане на кредитен риск са предпоставка за силното забавяне на кредитния растеж. През първото тримесечие на 2009 г. общата сума на брутните кредити на предприятия и граждани нараства с 0.9%, а спрямо март 2008 г. темпът е сведен до 24.7%.

Въпреки това делът на тези кредити в активите на системата остава висок (70%). Банките от втора група са носители на нарастването при корпоративния сегмент и при кредитните институции, докато растежът на жилищните ипотечни заеми е формиран основно от няколко големи банки.

Отчетеното през първите три месеца на 2009 г. слабо намаление на общите привлечени средства в банковия сектор е съпроводено от нарастване на депозитите от граждани и домакинства (с 2.2%), компенсиращо свиването на средствата от кредитни институции (основно поради падежи на предоставени на местните субсидиари и клонове ресурси, неусвоени в нови кредитни сделки).

Промените в Наредба № 9 за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск намериха отражение в отчетите на кредитните институции към 31 март 2009 г.

Данните показват увеличение на класифицираните и на просрочените експозиции, и съответно - повишение на заделените провизии. Като цяло обаче качеството на активите остава без съществена промяна при адекватни нива на провизиите. В края на март 2009 г. коефициентът на покритие с провизии на експозициите, класифицирани като „загуба", е 145%, като нивото е сред най-високите в ЕС.

Действията на кредитните институции в съчетание с антицикличните мерки на БНБ доведоха до засилване на капиталовата позиция на системата през изминалите три месеца на годината и до натрупване на значителен капиталов излишък. В края на март общата капиталова адекватност на банковия сектор е 16.5% (при 14.9% в края на 2008 г.), а адекватността на капитала от първи ред достига 12.7% (при минимално изискване от 6%).

Балансовият капитал на системата нараства през тримесечието със 7.9% благодарение на емитирания капитал, на преоценъчните резерви и на печалбата на кредитните институции.

Въпреки усложнените пазарни условия и отчетените загуби в други банкови системи банковият сектор у нас реализира печалба за първото тримесечие в размер на 271 млн. лв., която осигурява 1.6% възвръщаемост на активите и служи като допълнителен буфер срещу евентуални бъдещи негативни процеси. Увеличените разходи за лихви свиват незначително нетния лихвен марж, като той остава водещият инструмент за управление на доходността.

В края на март нивото на коефициента на ликвидните активи на системата остава добро и възлиза на 20.7%.