ЕК разглежда преминаването от аналогово към цифрово излъчване на телевизията в България, заяви европейският комисар Вивиан Рединг в отговор на въпрос на репортер на БГНЕС защитен ли ще бъде българският потребител.

Преминаването от аналогова към цифрова телевизия е огромна стъпка напред, каза еврокомисарят по телекомуникациите и информационното общество Вивиан Рединг. Не е дребно нещо, категорична беше тя.

По този начин може да има повече телевизионни канали на една честота. Могат да бъдат освободени и предоставени допълнителни телевизионни канали, честоти за мобилни оператори от широколентовия спектър. В България използването на широколентовия спектър е под 37 на сто, което е много нисък процент, каза комисар Рединг.

Предоставянето и разпределението на честоти трябва да бъде прозрачно и недискриминиращо, категорична беше Вивиан Рединг.

В България таксите на телефонните разговори между мобилните оператори са много високи, каза още комисар Рединг. В четвъртък ще бъдат публикувани таксите на мобилните оператори. ЕК е в преговори с българския регулаторен орган.

Необходимо е да има единна методология за изчисляване на таксите - в ЕС са между 1,5 и 3 евроцента на минута, докато в България плащаме по 15 и повече евроцента на минута.

Комисарите Рединг и Меглена Кунева представиха в София наръчника на потребителя в Интернет. Официалното представяне на наръчника ще бъде на 5 май в Страсбург.

В наръчника са описани правата на потребителите в Интернет, възможностите да се откажат от платена стока, която не е доставена до 30 дни. 66% от българите се страхуват да пазаруват по Интернет, за да не бъдат измамени, каза Меглена Кунева. Необходими са и общи права за лицензии, иначе предоставяме възможност за разпространение на пиратски копия на музика и филми.

Източник/БГНЕС