Американската Федерална агенция за гарантиране на банковите депозити обяви най-големия фалит на депозитарна институция в САЩ за тази година, предаде Франс прес.

Става дума за фалита на банката депозитар Силвъртън банк, която контролира активи на стойност 4,1 милиарда долара, предаде БТА.

Така броят на фалиралите в САЩ от началото на годината банки и депозитари става 30. През цялата минала година фалитите бяха едва 25. А през 2007 г. те бяха само 3.

Федералната агенция обяви, че не е намерила купувач за Силвъртън банк, която не е имала сред клиентите си частни лица и която е била само банка за професионалисти, предоставяща услуги в областта на установяването на отношения между своите клиенти - банките, отбелязва Франс прес.

Американските финансови власти сега са създали нова структура, която е поела активите и депозитите на стойност 3,3 милиарда долара на Силвъртън банк.

Новата структура ще позволи на банките клиенти на банката депозитар да продължат да работят нормално, без фалитът на Силвъртън банк да им се отрази.

Силвъртън банк е със седалище в Атланта, в щата Джорджия. Тя имаше 1400 банки клиенти в 44 американски щати. Това е третата банкова институция, която фалира в Джорджия през тази година, отбелязва Франс прес.