Драстичен спад на цените на жилищни имоти във Видин установиха брокери във Видин. „От началото на годината броят сделки е минимален и не можем да формираме средна цена на квадратен метър", коментираха в една от агенциите за недвижими.

Търсят се предимно тухлени гарсониери на цени под 25 хил. лв. като се избягват крайните квартали, обясни брокерът Катя Цветкова. За сравнение, по същото време миналата година гарсониерите са предлагани на цени над 40 хил. лв.

Понижението на цените е най-голямо за крайните квартали на града „Панония" и „Строител". Обявена за продажба гарсониера в един от кварталите на цена от 24 хил. лв., в последствие е продадена за 17-18 хил. лв.

Двустайните жилища, които миналата година са се продавали на цени над 60 хил. лв. вече са поне с 10 хил. лв. по-евтини. Апартамент от 58 кв. м след основен ремонт е предложен за продажба на цена от 37 хил. лв. Въпреки спада в цените, търсенето на жилища е слабо, както и предлагането.

По-малък е и интересът към селските имоти в региона, с изключение на Белоградчик, където от началото на годината повишението на цените е с 10-15%. Търсят се и къщи в близките на Видин села, но цените не се формират на квадратен метър, а по споразумение, в зависимост от състоянието на имота.

Къща в близкото на Видин село Иново е продадена за 20 хил. лв. От 2 г. се наблюдава отдръпване на чужденците от пазара на недвижими имоти, коментираха в една от агенциите във Видин като отбелязаха, че закупени от тях жилища, сега се продават отново.

Според брокери, от началото на годината е замряло и новото строителство като сектор, което отдават на финансовата криза.