Една от най-големите банки в САЩ - Bank of America - може би се нуждае от допълнителни 35 милиарда долара според "стрес теста" на регулаторните власти на САЩ, съобщава в електронното си издание в. "Уолстрийт джърнъл".

Bank of America, Citigroup и Wells Fargo са сред 19-те най-големи американски банки, подложени на тестове за издръжливост при евентуално задълбочаване на икономическата криза. И трите според правителството на президента Барак Обама трябва да увеличат капитала си, за да се защитят от финансовата криза. Официалните резултати от проучването ще бъдат обявени утре след закриването на Уолстрийт.

Според запознати източници Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ е заявило, че Банк ъв Америка трябва да реши проблема. "Уолстрийт джърнъл" уточнява, че сумата от 35 милиарда долара надвишава тази, която тя може да събере от частния сектор чрез продажба на активи или обявявайки увеличение на капитала си, което означава, че тя ще бъде принудена да се реши да допусне влизане на държавата в капитала й.

В понеделник в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Bank of America и Ситигруп разработват планове за увеличение на капитала си с над 10 милиарда долара като част от последните усилия да убедят правителството, че са достатъчно солидни финансово.

Източник: БТА