Европейската централна банка ще занижи днес ключовия лихвен процент до ново рекордно ниско ниво, за да подпомогне икономиката, са уверени анализатори. Стойността на парите може да бъде занижена от 1.25% до 1%, който ще е рекордно нисък в десетилетната история на банката, пише Interfax.

Но не това е единственото, което пазарът очаква от паричния регулатор на Европа. Анализаторите прогнозират още, че ЕЦБ ще гласува решение за прилагането на нетрадиционни мерки за увеличаване на активността в сферата на кредитирането, информира The Wall Street Journal. При това анализаторите предполагат, че банката не ще върви по стъпките на ФЕД и BoE с програма за изкупуване на активи и вливане на средства в икономиката на Еврозоната.

Същевременно статистическите данни сочат, че икономиката в зоната буксува. Цените на европейските производители са понижиха през март с 3.1% на годишна база. Подобно понижение е най-високо от 1987 г. насам, отбелязва Bloomberg. Подобна тенденция вероятно ще повлияе върху плана на ЕЦБ относно необходимостта за облекчаване на паричната политика, смятат икономисти.

„Ръстът на паричната маса се забави по-значително от очакваното, а условията по кредитирането продължават да се затягат", отбелязва главният икономист на UniCredit Марко Анунциата. - „Предполагам това ще принуди ЕЦБ да понижи базовия лихвен процент до 1% през май за последен път".

Всички експерти споделят мнението, че днес основният лихвен процент на ЕЦБ ще бъде намален до 1%. Повечето дори смятат, че след очакваната промяна на лихвата тя ще се задържи на това ниво до края на първото полугодие на 2010 г. Едва през есента на следващата година може да настъпи оскъпяване на парите до 1.25 на сто, а в края на 2010 г. лихвата да достигне 1.5%. Така че новата ера на евтините пари вероятно ще се задържи малко по-дълго.

Но ЕЦБ не е единствената финансова институция, която ще обсъжда днес съдбата на лихвените проценти. Това ще сторят и от BoE. Експертите са уверени, че Централната банка на Англия няма да променя лихвите, които днес са на ниво от 0.5 на сто. При това те прогнозират, че лихвеният процент във Великобритания ще се задържи на това ниво поне до края на първото тримесечие на 2010 г.

Лихвата на BoE е по-висока от тази на Централната банка на Япония (0.1%) и на ФЕД (0-0.25%). ЕЦБ занижи за последен път лихвеният процент на 2 април с 0.25 процентни пункта до 1.25%. Преди това през 2009 г. той бе занижаван през март и януари, като всеки път изменението бе от 0.5 процентни пункта. През 2008 г. лихвата бе коригирана надолу трикратно - от 4.25% през юли до 2.5 на сто в края на годината.

Централната банка на Англия промени за последен път лихвения процент на 5 март 2009 г., занижавайки го с 50 базисни точки до 0.5%, което е минималното равнище от момента на учредяването й през 1694 г. от крал Уилям III. От миналия октомври насам банката занижи размерът на лихвата с 4.5 процентни пункта.