Наемането на офис площи в Европа отчита понижение с около 37% през първите 3 месеца от началото на тази година, и с 40% на годишна база, сочат данни от проучване на Jones Lang LaScalle.

В изследването са включени 24 големи градове в Европа, като според анализатори от консултантската компания тази тенденцията за намаляване може да се промени най-рано през 2011 г., пише Reuters.

Задълбочаващата се световна икономическа криза започва да се усеща все по-силно върху сектора на недвижимите имоти. Драстично понижение се наблюдава и при търсенето на офиси във всички страни на Стария континент, като причината за това е, че почти всички компании се ориентират към по-малки и евтини офиси, както и максимално ефективно използване на наетото пространство.

Според данните, общият обем наети офис площи за периода възлиза на 1.9 млн. кв.м, което е значително по-малко спрямо средните данни за последните 5 години.

Разликите между средните обеми през последните няколко години при наемането и търсенето на офис площи е значително по-голям в страните от Западна Европа спрямо тези от Централна и Източна, като основната причина за това е икономическият подем на тези страни през последните няколко години.

Наемите на офиси също са отчели драстичен спад за периода, като за трите месеца от началото на тази година нито един от изследваните градове не отчита ръст, а намалението е с 8% на тримесечна и 11.1% на годишна база.