Официалните резултати от стрес тестове на големите щатски банки показаха, че девет от 19-те най-големи банки в САЩ разполагат с достатъчно капитал, за да се справят и с по-дълбока рецесия. Десет банки трябва да наберат общо 75 млрд. долара нов капитал, за да могат да понесат вероятни бъдещи загуби.

Днес се очаква да бъдат изнесени данните за безработицата през април, които са ключов индикатор за икономическото здраве на страната.

Стрес тестовете бяха критикувани като упражнение за повишаване на доверието, чиито оптимистични резултати бяха неизбежни. Информацията, която изтичаше през цялата седмица преди резултатите от тестовете да бъдат обявени, обаче беше достатъчна, за да обнадежди инвеститорите. Те вдигнаха цените на банковите акции в сряда, както и снощи в следборсовата търговия, след като резултатите от тестовете бяха обявени.

Сред десетте банки, които трябва да наберат още капитал, Bank of America Corp. има нужда от най-много средства - 33.9 млрд. долара. Wells Fargo & Co. се нуждае от 13.7 млрд. долара, GMAC LLC от 11.5 млрд. долара, Citigroup Inc. от 5.5 млрд. долара, а Morgan Stanley ще има нужда от 1.8 млрд. долара.

Останалите пет банки, които трябва да наберат допълнителни средства, са регионални - Regions Financial Corp. в Бирмингам, Алабама; SunTrust Banks Inc. в Атланта; KeyCorp в Кливланд; Fifth Third Bancorp в Синсинати и PNC Financial Services Group Inc. в Питсбърг.

Банките ще разполагат с време до 8 юни да разработят план и да получат одобрението на техните регулаторни органи. Ако не могат да наберат средствата сами, правителството е готово да бръкне още по-дълбоко във фонда си за спасяване на финансови институции.

Правителството се надява, че стрес тестовете ще възстановят доверието на инвеститорите в това, че не всички банки са слаби и че дори тези, които са, могат да бъдат стабилизирани. От правителството бяха заявили, че няма да бъде допуснат фалит на нито една от банките.

JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., застрахователят MetLife Inc. и компаниите за кредитни карти Capital One Financial Corp. и American Express Co са сред банките, които не са били съветвани да набират допълнителен капитал.

Заедно 19-те компании, които са участвали в стрес тестовете, контролират две трети от активите и половината от заемите в банковата система на САЩ.

От Wells Fargo и Morgan Stanley обявиха, че ще се опитат да наберат милиарди долари нов капитал. В същото време American Express стана първата голяма финансова институция, които е поискала разрешение да върне държавните средства, отпуснати й по програмата за спасяване на финансовата система.

Citigroup обяви, че планира да конвертира привилегировани акции за още 5.5 млрд. долара в обикновени акции, след като стрес тестовете определиха, че банката има нужда от точно толкова свежи средства.

От GMAC смятат, че ще могат да наберат 11.5-те млрд. долара в срок от шест месеца, но в процеса правителството може да получи голям дял в компанията.

В хода на тестовете банките минават през сценарий, който симулира как те биха се справили при положение, че рецесията се задълбочи. Условията, при които са тествани банките, са 10.3% безработица през следващата година и спад в цените на жилищата с повече от 22%.

Някои анализатори обаче поставят под въпрос дали тестовете са достатъчно тежки. Например икономистите очакват безработицата да доближи или надхвърли 10% до края на годината и да бъде още по-висока следващата година, дори и ако рецесията не се влоши.