Основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера беше намалена до исторически най-ниското си ниво- 1%. Това беше третото намаление, което базираната във Франкфурт институция предприема от миналия октомври.

При това председателят на банката Жан-Клод Трише поясни, че решението на ЕЦБ не поставя долен праг и в случай на влошаване на икономическата ситуация е възможно още по-голямо намаляване на основната лихва, съобщава "Liberation".

Направеното "между другото" уточнение сигнализира, че "ястребите" в ЕЦБ, начело с председателя на Bundesbank Аксел Вебер, загубиха войната за финансова строгост. Те настояваха 1% да бъде определен като праг, под който лихвата не може да пада.

Това, което беше наречено от банката "неконвенционални средства", всъщност не е нищо повече от признаване на очевидното- независимо от нивото на основната лихва, кредитирането намалява, а икономиката се забавя.

Освен това банката ще се намеси директно на пазара, купувайки облигации, секюритизирани с ипотечни кредити, за да стимулира икономиката, на стойност около 60 млрд. евро и ще предложи на банките операции по рефинансиране със срок една година (а не досегашните шест месеца).

Всичко това бележи идеологическата промяна, настъпила в кратката история на банката. От сега неин основен приоритет ще бъде икономическият ръст. Тя се опита да покаже на критиците си, обвиняващи я в липса на гъвкавост, че умее да се адаптира и реагира бързо. И то не без основание. ЕЦБ стана първата централна банка, която през август 2007 г. проумя, че настъпващата криза е криза на ликвидността и инжектира средства, за да избегне блокирането на банковата система.