Властите в Беларус взеха решение за увеличаване на строителството на частни жилища с 25% до 2010 г. пише, Lenta.ru позовавайки се на данни на агенцията "БелТА".

Според плановете на министерство на архитектурата и строителството на Беларус до 2010 г. в страната ще бъдат построени нови еднофамилни жилища с обща площ 2.5 млн. кв. м. От тях 1.3 млн. кв.м ще бъдат панелни, 1.1 млн. кв.м монолитно строителството и 1.47 млн. кв.м по технологията на железобетонната пакетна конструкция.

Освен това, планът предвижда и ускоряване на работата по реконструкцията и разширението на завод за производство на строителни панели за жилища.

С увеличаване на строителните мощности се предвижда през 2010 г. в страната да бъдат построени нови домове с площ 9 млн. кв.м, а през следващата 2011 г. се планира застроената жилищна площ да достигне 10 млн. кв.м.

През тази година се планира новопостроените жилища да достигнат 6 млн. кв.м, като през миналата година тази площ беше 5.1 млн. кв.м, което е ръст с 10% спрямо предходната 2007 г.