Най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc прогнозира, че 2009 г. ще бъде трудна, тъй като броят на "лошите" кредити на банките ще нарасне и ситуацията в икономиката ще остане неблагоприятна.

Отписванията на HSBC по кредитите през първото тримесечие се увеличиха за всички клиентски групи и във всички региони, се казва в съобщение на банката. Резервите на банката за възможни загуби по кредитите в САЩ за този период са нараснали до 3.95 млрд. в сравнение с 3.19 млрд. долара година по-рано.

"2009 г. обещава да бъде трудна. Икономиката остава в състояние на рецесия. Ние още не сме излезли от нея", заяви главният изпълнителен директор на HSBC Майкъл Джогеган.

Печалбата на HSBC преди данъците през първото тримесечие беше "много по-голяма" от показателя за същия период на миналата година благодарение на дохода в размер на 6.6 млрд. долара, получен за сметка на понижаването на пазарната стойност на дълговите задължения на банката.

Но започналият през април ръст на котировките на облигациите компенсира вече почти две трети от този доход, заяви финансовият директор на банката Дъглас Флинт.

Азия, на която се падат почти 25% от приходите на HSBC, остана най-печелившия за банката регион. Загубите на HSBC преди данъците от операциите в САЩ се увеличиха до 3.38 млрд. долара в сравнение с 679 млн. долара година по-рано.

Източник: БГНЕС