Кметът на Перник Росица Янакиева и Джонг Парк, представител на южнокорейския консорциум Чойс, подписаха ключов договор за изграждане на новия Индустриален парк на Перник.

Бъдещата индустриална зона е центърът, около който ще се завърти модерното развитие на Перник, заяви кметът Янакиева. Основната цел на индустриалната зона е привличането на инвестиции, намаляването на безработицата и задържането на младите специалисти в града.

Индустриалната зона ще се простира на територия от около 300 дка. Първоначално в бизнеспарка ще бъдат вложени 20 млн. долара, в които се включват инвестициите, които ще бъдат привлечени отвън.

Перник е предпочетен от корейския бизнес заради идеалното си географско и инфраструктурно разположение. Изрично изискване на общинската управа е бъдещите производства да бъдат екологосъобразни и високотехнологични. Близо десет години ще продължи пълното изграждане и развитието на зоната - това включва и зоните за отдих в града, болница, училища - всичко да е съобразено не само с условията за труд, но и цялостния начин на живот на работниците.

13 корейски фирми проявяват интерес да инвестират в индустриалната зона, каза Джонг Парк. Според президента на консорциум Чойс идеята е индустриалния парк в Перник да бъде разработен и развит, за да могат да бъдат покрити пазарите в Централна Европа, Турция, Северна Африка, Близкия Изток, Русия, ЦентралнаАзия и Балканския полуостров.

"Чойс"е първата корейска компания, която започва своя бизнес в България през 1990 г. Компанията е лидер на пазара на инстантните храни. В бъдещата индустриална зона корейската фирма смята да построи цех за производство на инстантни храни. Бизнес-паркът ще бъде развиван в продължение на 10 години. Довеждащата инфраструктура до индустриалната зона ще бъди финансирана по проект на програма ФАР, който е спечелен от община Перник.

Още инвестиции в България: Направиха първа копка на завода за автомобили в Ловеч
Словашка компания инвестира 600 млн. евро в България

Източник: БГНЕС