Европейският съюз ще извърши "тестове за устойчивост" на банковата система, за да определи нейната издържливост на икономическия спад и да установи дали финансовите институции са достатъчно капитализирани, заявиха европейски източници, цитирани от Ройтерс.

"Тестовете" ще бъдат проведени от националните надзорни органи в съответствие с общите принципи и методология, приети от Комитета на европейските органи за банков надзор, посочиха източниците.

Решението е взето от министрите на финансите на страните-членки на ЕС. Те решиха да поискат от Комитета на европейските органи за банков надзор да организира "тестовете за устойчивост" на банките, съобщи източник, запознат с дискусиите на министрите.

"Това обаче няма да е тест на отделните банки, както направиха американците. По-скоро ще се направи обобщен тест за устойчивост, който трябва да покаже степента на издържливост на целия банков сектор в ЕС," изтъкна източникът.

"Тестът ще покаже дали има допълнителни капиталови изисквания или дали финансовите институции са достатъчно капитализирани за сегашната ситуация," добави той.

Втори източник, запознат с разговорите на финансовите министри от ЕС потвърди, че проверката на банките се очаква да приключи до септември.

Източник: БНР