Най-големият застраховател в развиващите се европейски страни Vienna Insurance отчете 3-процентен спад в печалбата преди данъци за първото тримесечие, а инвеститорите днес продаваха акциите му, тъй като премийните приходи са слаби, а финансовите резултатите са повлияни от еднократни печалби, информира Reuters.

Печалбата на компанията преди облагане с данъци за периода януари-март възлиза на 121 млн. евро, които се дължат основно на 36-процентен ръст в инвестиционните приходи. Този източник на приходи обаче е непостоянен, зависи от развитието на пазара и трудно се поддържа.

Брутните премийни приходи, които се смятат за по-стабилен приход, са нараснали с 1.5%. Това представлява спад в сравнение с 14-процентния годишен ръст, отчетен през 2008 г.

Анализатори очакваха ръст от 4.1% в премийните приходи, сочи проучване на Reuters.

Акциите на Vienna Insurance днес губеха до 4% от стойността си, до 30.70 евро, след като отчитаха ръст от над 30% от началото на годината.

Миналата година Vienna Insurance изпревари конкурента си Allianz като най-големия застраховател в бившите комунистически държави в Европа, където доста по-малко хора са си закупили застрахователни полици и застрахователите очакват ръст в следващите години.

Премийните приходи на Vienna Insurance в Румъния падат с 16% през първите три месеца на годината. Страната разчита на помощ от Международния валутен фонд, за да се справи с кризата. Печалбите й падат рязко в Словакия.

От Vienna Insurance не се ангажират с прогноза за цялата година, но смятат, че премийните приходи ще нараснат.