В днешната ситуация на икономическа криза много от банките се занимават със собственото си спасяване, а не с осигуряването на средства за реалната икономика. Това каза председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Янаки Стоилов в лекция на тема "Ролята на държавата в условията на икономическа криза", представена пред студенти от Юридическия факултет на УНСС.

По думите на Стоилов, "ако кризата заглъхне, банкерите ще са големите печеливши". Той отбеляза, че у нас размерът на гарантираните влогове е до 100 000 лв.. Според Янаки Стоилов добре е също, че е било отхвърлено предложението за междубанковите заеми.

Председателят на правната комисия е на мнение, че в България днешната икономическа криза не е толкова силно изразена, тъй като сме в "една постоянна криза на прехода". Решенията на повечето проблеми са в политиката, каза Стоилов и отбеляза, че страната ни се нуждае в тази насока от доброто съчетание на способности и на воля.

В отговор на въпрос за средствата за изборите, Янаки Стоилов отговори, че е добре да се правят по-евтини кампании, в които на преден план да изпъква политиката, а не рекламата.

Попитан за неусвоените средства от страната ни от еврофондовете, Стоилов каза, че те са "значително перо в условията на криза". По думите му една от причините за неусвояването на тези средства е неподготвеността на значителна част от администрацията.

Янаки Стоилов отбеляза също, че световната финансова и икономическа криза е повод отново да се постави фундаменталният въпрос "пазар-държава".

Източник: БТА,Снимка: БГНЕС