Спадът в цените на жилищата в САЩ достигна рекордно високи стойности през първите три месеца от началото на тази година, пише CNNMoney.

Средната цена на еднофамилните жилища се е понижила за периода с 13.8%, достигайки 169 000 долара, или 6.2% по-малко спрямо последното тримесечие на миналата година, се посочва в доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Това е най-голямото понижение на годишна база от 30 години.

Продажбите за периода са с 3.2% по-малко спрямо последните три месеца на 2008 г. и с 6.8% по-малко спрямо първото тримесечие на миналата година, като общия им брой достига 4.59 млн. броя, сочат още данните.

Икономическият директор на NAR Пат Нюпорт определи ситуацията на пазара като успокоение преди тръгване нагоре.

За първото тримесечие ръст в продажбите на жилищни имоти са отчели само няколко щата като Невада, Калифорния, Аризона, Флорида, Вирджиния и Минесота, а всички останали отчитат спад.

Очакваме през втората половина на тази година продажбите да започнат макар и по-бавно да се повишават, което ще доведе до стабилизиране на цените в много райони на страната, смятат експерти от NAR.

Още по темата:

Цените на жилищата в САЩ падат с по-бавен темп

Продажбите на съществуващи домове в САЩ нарастват

Дъното на щатския жилищен пазар вече е на хоризонта