Най-голямата застрахователна компания в Европа по пазарна стойност Allianz SE обяви, че печалбата й за първото тримесечие е паднала с 97%, вследствие на отчисления, свързани с продажбата на Dresdner Bank и на намаления на стойността на инвестиции, информира Bloomberg.

Печалбата на компанията е паднала до 29 млн. евро през първото тримесечие на годината, в сравнение с 1.15 млрд. евро за същия период година по-рано. Печалбата от продължаващи дейности, която отразява продажбата на Dresdner, финализирана през януари, е намаляла с 69%, до 424 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на Allianz Михаел Дикман заяви в края на миналия месец пред акционерите на компанията, че оперативната печалба за първото тримесечие е паднала с 41%, до около 1.3 млрд. евро, в резултат на финансовата криза и природни бедствия. Той също така сподели, че компанията няма нужда от набирането на свеж капитал.

Дикман сложи край на продължилото седем години навлизане на компанията в комплексните банкови услуги с продажбата на Dresdner на Commerzbank AG за 5.1 млрд. евро. Сделката, която бе финализирана на 12 януари, е довела до отчисления в размер на 400 млн. евро за първото тримесечие.

Сривът на пазарите за акции и облигации в световен мащаб намалиха способностите на застрахователите да регистрират печалби от инвестиции.

През ноември Allianz се отказа от прогнозите за оперативната си печалба през 2008 и 2009 г. поради ситуацията на финансовите пазари. Преди това компанията си беше поставила за цел оперативна печалба (с изключение на банкиране) от 9 млрд. евро за 2008 и 2009 г.

Вторият най-голям застраховател в момента Axa SA обяви на 7 май, че приходите й за първото тримесечие са намалели с 1.7%. Продажбите са паднали до 27.6 млрд. евро, в сравнение с 28.1 млрд. евро година по-рано. В същия ден най-голямата швейцарска застрахователна компания Zurich Financial Services AG обяви, че печалбата й за първото тримесечие е паднала със 75%, до 362 млн. долара, вследствие на инвестиционни загуби.

Акциите на Allianz са се обезценили с 41% през последните 12 месеца, което определя на компанията пазарна стойност от 34 млрд. евро. Книжата на Axa и на Zurich Financial са загубили по 45% и 34% през последните 12 месеца, респективно.

Още по темата:

Оперативната печалба на Allianz пада с 41%