Решението за размразяване на 115 млн. евро по ИСПА е успех за България и признание, че Национална агенция „Пътна инфраструктура" е показала воля за реформи, вече има нов подход и нови правила, каза председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов.

Обществото имаше нужда да създаде нов механизъм и нови правила и именно решението за ИСПА е показателно, че България успява, следствие на една политическа воля и на един добър професионален мениджмънт в агенцията от няколко месеца насам, по-конкретно от септември, да превъзмогне всички тези слабости, каза той.- Ако ме питате дали духа на Батко витае в агенцията, аз трябва да ви кажа, че този дух смятам, че отдавна си е заминал от стаите на тази сграда".

В предходните няколко години, следствие на добрата икономическа конюнктура, имаше добри приходи и са заделяни огромни средства за агенцията. Сега ние за съжаление не разполагаме с тези национални средства. Резултатите могат да ги оценят всички български граждани.

Средства от предприсъединителна програма ИСПА включва два основни проекта. Единият проект - магистрала „Люлин", която е пътен възел „Люлин", до Даскалово, т.е. ще се решат проблемите със задръстванията по пътя „Княжево".

Ще има една директна връзка към магистрала "Струма", посока Гърция и ще се отпуши трафика и ще се осигури безопасност на движението. Един сложен проект, един почти провален проект, трябва да кажа, в средата на миналата година, в края на лятото.

Новият срок ще бъде реалистичният край на 2010 година, т.е. ще се вместим в срока за усвояване на средствата по тази програма", допълни Атанасов.

Той изрази надежда, че парите по ИСПА ще могат да се позлват и за Оперативна програма „Транспорт", където ще бъдат магистрала „Марица" и „Тракия".

Още по темата:

ЕК възстанови 115 млн. евро по ИСПА за България

ЕК оповестява утре решението си за парите по ИСПА

Брюксел размразява предизборно част от парите по ИСПА

Пускат парите по ИСПА за магистрала Люлин

Къде са парите от Европа?

Първите 5 км от магистрала Люлин готови след месец?

Магистралите в България - А5 „Люлин"