Спадът на пазара на жилищни имоти в САЩ най-вероятно в скоро време ще достигне най-ниската точка и ще е "изключително лесно да се забележи подобряването на ситуацията на финансовите пазари", заяви бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан на конференция на Националната асоциация на търговците на недвижимост

"Ние най-накрая виждаме признаците на дъното на жилищния пазар", каза той.

Данните за продажби на недвижимост през последните няколко седмици говорят за забавянето на спада, съобщава агенция Bloomberg.

Според Грийнспан, спадът на цените на жилищата с още 5% почти няма да се отрази на американската икономика. "Проблемите ще започнат, ако понижаването бъде значително по-ниско. Цените на жилищата, както и преди, остават ахилесовата пета на икономиката", отбеляза той.

Като най-забележим признак за достигане на дъното Грийнспан посочи усилването на регионалните различия: признаците за подобряване най-добре се виждат в най-пострадалите щати.

Спадът на цените на недвижимата собственост в САЩ през първото тримесечие на 2009 г. беше рекорден. Средната цена за периода януари-март се понижи с 14% до 169 000 долара в сравнение със същия период на миналата година.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Пореден спад на жилищния пазар в САЩ

Цените на жилищата в САЩ падат с по-бавен темп

Продажбите на съществуващи домове в САЩ нарастват

Дъното на щатския жилищен пазар вече е на хоризонта