Иракската страна очаква български партньори за изграждането на 1.5 млн. жилища, реконструкцията и модернизацията на стотици заводи, изграждане на хотели, ресторанти и друга туристическа инфраструктура, която да поеме обслужването на 20-25 млн. туристи годишно (най-вече за религиозен и исторически туризъм), изграждане на мелиоративни системи, електроенергийни системи и др., съобщиха за Profit.bg от Българска стопанска камара (БСК). Това се разбра на провелата се вчера среща между ръководството на БСК, с председател Божидар Данев, и иракска делегация, която е на посещение у нас в периода 11-14 май по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски.

Основните направления за инвестиции, които иракската страна открои като приоритетни са: индустрия, селско стопанство и военно производство.

Специален интерес от иракска страна бе заявен за доставка на хранителни продукти за целите на купонната система, чрез която иракското правителство разпределя между домакинствата стоки за 3.5 - 4 млрд. щ. д. годишно. Азис Хасан Абтан - съветник на иракския министър-председател и на министъра на финансите подчерта, че българските стоки са познати и се радват на добър прием сред иракското население, поради което България ще е предпочитан търговски партньор за доставка на хранителни и др. стоки.

Той препоръча да се изградят смесени българо-иракски компании, както и да се разкрият търговски представителства на български фирми в Ирак, което да улесни засилването на икономическите връзки между двете страни. Освен това, според Абтан, необходимо е да се използват по-пълноценно възможностите на съществуващите в Ирак няколко свободни зони, в които стоките не се облагат с митнически сборове.

По негова информация ежегодно Ирак възлага обществени поръчки в размер на 14 - 18 млрд. долара, а информация за всички търгове се публикува в сайта на Министерството на финансите, както и в сайтовете на други министерства.

Хюсеин Ал-Юзри, президент на най-голямата иракска търговска банка, запозна участниците в срещата със състоянието на банковата система в Ирак. По негови думи, в страната функционират 33 частни и 7 държавни банки, които в момента са процес на преструктуриране.

Банковата система е стабилна, а курсът на иракския динар е фиксиран към щатския долар. Иракската централна банка разполага с резерв в размер на 44 млрд. щ. д., което допълнителни гарантира стабилност на финансовата система на страната. Той изрази готовност управляваната от него банка (с капитал в размер на 423 млрд. щ. д.) е готова да обсъди с български банки въпроса за възобновяване на дейността на създадения през 2003 г. по инициатива на БСК Гаранционен фонд за участие на български фирми във възстановяването на Ирак.

Участниците на срещата се обединиха около необходимостта от организиране на посещение на българска бизнес делегация в Ирак в края на тази година, където българските бизнесмени на място да бъдат запознати с възможностите за инвестиции и търговия.

Абдула Албандар, директор на Инвестиционната дирекция към Министерството на финансите на Ирак, представи и възможностите за инвестиции и преференциалните условия за чуждестранните инвеститори в страната, гарантирани от приетия наскоро Закон за насърчаване на инвестициите, известен повече като Закон №13.

Нормативният документ бе предоставен на БСК на електронен носител с цел разпространение на информацията до заинтересовани български фирми. Албандар подчерта, че всеки български бизнесмен, който проявява инвеститорски интерес, е достатъчно да подаде искане до управляваната от него дирекция в Министерството на финансите и в срок от 45 дни ще получи конкретен отговор, след което ще му бъде оказано пълно съдействие за осъществяване не инвестиционното му намерение.

Важна преференция за чуждестранните инвеститори е освобождаването им от данъци и такси в продължение на 10 до 15 години.

Търговия с Ирак 2008 хил. щ.д.хил. лева%Износ за Ирак (основни експортни позиции):4486612726,00%Хранителни продукти2443345215,00%Маслодайни семена2017285512,00%Цигари104213966,00%Текстилни изделия4916473,00%Моторни масла4395862,00%Общо износ за Ирак1767123707
Внос от Ирак1,31,8

Данни: БСК

Още по темата:

Наши компании ще участват във възстановяването на Ирак

БСК посреща иракски бизнесмени