Европейският съюз разпореди днес основно преструктуриране на някои от водещите държавни банки, принуждавайки WestLB да намали бизнеса си наполовина. Освен това ЕС започва разследване на Bayern LB, което би могло да доведе до искане и тази банка да съкрати операциите си, предаде Асошиейтед прес.

Една от първите европейски жертви на банковата криза, West LB, ще трябва да се откаже от търговията с акции, облигации и опции - което ще намали активите й с 50 процента. В края на 2007 г. банката имаше активи на обща стойност от 286,6 млрд. евро.

Вместо това банката ще се придържа към платежни транзакции, кредити за компании, някои операции на капиталовите пазари и финансиране на по-големи плащания.

Банката е собственост изцяло на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия и действа като централна банка и връзка със световните финансови пазари за спестовните банки в региона. Сега банката ще трябва да търси нов купувач чрез публичен търг преди края на 2011 година.

В замяна ЕС ще одобри "щит срещу рискове" в размер на 5 млрд. евро (6.8 млрд. д.) - гаранция срещу загуби от портфейла от структурни инвестиции на банката в размер на 23 млрд. евро, който вече изгуби част от стойността си, отбелязва АП.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че започва разследване на спасителния план за втората по големина държавна банка в Германия, BayernLB в провинция Бавария, за да провери дали банката трябва да се преструктурира, за да оцелее без правителствена помощ.

Миналата година баварското регионално правителство направи капиталова инжекция в банката в размер на 10 млрд. евро и "щит срещу рискове" за 4.8 млрд. евро, за да покрие отписване на гарантирани с активи ценни книжа.

Разследването ще обхване и капиталови инжекции в австрийското поделение на BayernLB, Hypo Group Alpe Adria, което развива активна дейност на Балканите и в Източна Европа, от BayernLB и австрийското правителство, уточнява АП.

Източник: БТА