„Застраховка срещу отвличане за откуп" разработи и лицензира застрахователна компания Лев Инс АД. Това е принципно нов за България застрахователен продукт. Целта му е да се осигури качествено нова защита и неприкосновеност на личността. Партньор и презастраховател на компанията за този продукт е Lloyd's, London, информираха от компанията за Profit.bg.

"Презастрахователят от Лондон избра именно нас като партньор за България, тъй като дружеството е доказало своята финансова стабилност. Според доклада на КФН за последната година дружеството се изкачи на четвърто място в класацията по премиен приход на застрахователите. Дори на фона на кризата компанията отново отчита печалба от над 10 млн лв. Част от нея остава във фонд „Превенция", който е създаден да осигурява превантивната програма на компанията", коментира Стефан Софиянски, председател на УС и изпълнителен директор на Лев Инс.

За всеки отделен клиент ще се разработва индивидуална програма, например ще се проучват маршрути, потенциални опасности, лоялност на личната охрана и сигурност на жилището. Целта на тази програма е да се предписва система от мерки, за да се минимизира рискът от отвличане. Стратегията на застрахователя е в прилагането на превантивни мерки. Това ще направи цената на застраховката по-ниска и ще минимизира риска от отвличане, коментират от компанията.

В случай на отвличане застрахователят ще обезщетява застрахованите лица със суми до лимита на отговорност, определен в полицата. Сред покритите рискове са и разходите по преговорите, осигуряване на независим преговарящ и заплащането на евентуалния откуп.

В застрахователния продукт се включва и покриването на пропуснати ползи в резултат на самото отвличане, хонорари на адвокати и консултанти, както и разходи за оказване на психологическа и медицинска помощ и други. Целта е да се минимизира както щетата и плащането на откуп, така и психическите травми, нанесени над обектите на похищение.

Причината застрахователя да създаде новата за България застраховка е тенденцията към свръхпрофесионализиране на „бизнеса" с отвличания. Все по-често обекти на този род престъпления са социално-отговорни хора, които представляват продуктивния бизнес и осигуряват десетки работни места, посочват от дружеството.

Сн.: Лев Инс