Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) присъди дългосрочен рейтинг на финансова сила на Инвестбанк АД ВВВ- (перспектива: стабилна) и краткосрочен рейтинг А-3.

Присъденият рейтинг е за цялостна финансова сила и е от категорията на инвестиционен клас. Оценката е базирана на продължаващата положителна тенденция в развитието на Инвестбанк и отразява добрата способност на Банката за навременно посрещане на финансовите й задължения и доброто й финансово състояние в стабилна дългосрочна перспектива.

Въпреки неблагоприятните ефекти от глобалната финансова криза, които вече оказват влияние върху икономическата среда в България, Инвестбанк поддържа нарастващи положителни финансови резултати, с нива на обща капиталова адекватност над регулаторните изисквания на БНБ.

Ресурсната база на банката нараства, бележейки тенденция за увеличаване дела на срочните депозити, което е благоприятен фактор за стабилността на депозитната база от гледна точка на ликвидността.

Стойността на кредитния портфейл, както за фирми, така и за граждани, бележи ръст с добра диверсификация. Постигнато е оптимално ефективно покритие на клоновата мрежа, се казва съобщението.