Италианската UniCredit SpA, която е най-голямата банка в Централна и Източна Европа, е по-оптимистично настроена по отношение на засегнатия от рецесията регион, тъй като влошаването на активите намалява, информира Reuters, цитирайки изказвания на ръководителя на финансовата институция.

UniCredit, която е четвъртата най-голяма банка по пазарна стойност в Европа, също така може да се присъедини към схема за увеличаване на капитала в Австрия през настоящото тримесечие, както и в друга такава в Италия през третата четвърт на годината, според главният изпълнителен директор Алесандро Профумо.

Печалбата на банката преди облагане с данъци пада през първото тримесечие общо с 48% и с 21% в страните от Източна Европа, от Русия до Турция. Приходите от лихви на банката намаляват рязко в Полша, където ценова война за привличане на депозити е свалила лихвените маржове на почти всички банки.

Качеството на активите продължава да се влошава, но с по бавни темпове в сравнение с началото на годината, смята Профумо.

"Това, което се забелязва по отношение на качеството на активите е, че темпът на влошаване се забавя. Все още сме предпазливи но сме по-малко негативно настроени, отколкото бяхме," казва Профумо.

Провизиите на банката за лоши заеми в региона са се утроили вследствие на ръста в Русия, Украйна и Казахстан, както и на две големи намаления на стойността на активи в Чехия. Анализаторите очакват тези провизии да продължат да растат.

Резултатите на UniCredit за първото тримесечие в голямата си част съвпадат с предварителните прогнози. Нетната печалба в размер на 447 млн. евро е в сходство с прогнозите на 26 анализатори участвали в банково проучване.

Оперативната печалба на UniCredit през първото тримесечеие на годината нараства с 27% на годишна база, до 2.74 млрд. евро.

Като причина за това се определя търговската дейност на банката и контрола над разходите.

UniCredit все още обмисля дали да се присъедини към схемите за капиталови помощи в Австрия и Италия, но участието може да бъде споделено по равно между двете страни, според Профумо.

От UniCredit преди време заявиха, че могат да получат до 4 млрд. евро държавна помощ от Италия и Австрия. Това е най-силно засегнатата от кризата италианска банка.

Първичната капиталова адекватност (Tier 1) на банката е намаляла до 6.4%, в сравнение с 6.5% в края на 2008 г.

Получаването на държавна помощ ще увеличи първичната капиталова адекватност на банката до около 7.1%.