Планинската къща на Кевин Рост е на 3200 метра над морското равнище. Построена е на планински хребет в Колорадо. Толкова е високо, че през зимата е достъпна само с лифт, а някои от гостите не могат да се аклиматизират и им прилошава.

За такива хора Рост е намерил решение – допълнителен кислород във всяка спалня на огромната къща с площ над 1000 квадратни метра. Това са общо 10 машини, които отвеждат кислорода до стаите по тръби, разказва The Wall Street Journal. Така спящите там се чувстват все едно са на двойно по-малка надморска височина и нямат проблем с адаптацията.

Къщата е част от малко селище с общо 25 жилища. Обзаведена е луксозно като е направен опит да се подчертае миньорското минало на близкия град. Вътре има релси, по които вагонетка доставя бонбони до домашното кино.

Рост е похарчил 18 млн. долара за планинския си дом. Къщата е проектирана две години и строена още шест. 59-годишният собственик, „пенсиониран“ бизнесмен, никога не е имал проблеми с височината. Но откакто се мести заедно със съпругата си Моника Рост в планината, започват да посрещат гости, на които предоставят допълнителния кислород, за да се адаптират по-бързо към планинските условия.

„Не трябва човек да стои два или три дни и да чака да свикне. Ние ускоряваме процеса на аклиматизация“, казва пред WSJ Адам Робъртс, изпълнителен директор на Altitude Solutions – компанията, монтирала системата за кислород в къщата на Рост.

„Хората харчат много пари за планинските си домове. Но какъв е смисълът, ако не могат да им се порадват, ако дори не могат да карат ски?“, коментира още Робъртс.

Системите за допълнителен кислород вече са почти задължителни за такива имоти. Така се проектират и бъдешите домове във Вейл, Аспен, Бийвър Крийк и други курортни селища. Компанията Energy1 от Монтана е монтирала над 140 системи за последните седем години само в курорта Биг Скай. Сега оборудва къщи и на други места, пише WSJ.

За луксозните курорти това е нещо нормално. Във всички резиденции в Телюрайд, където строят Four Seasons, трябва да има системи за кислород. Очаква се 27-те постройки да са завършени през 2028 г.

„В наши дни допълнителният кислород е нещо като автоматичните щори и управлението на осветлението преди 15 години“, казва Дейвид Лукан, президент на компанията за обогатяване на кислород от Юта Invigor8 Air Design. “Някога тези системи се смятаха за нещо рядко и високотехнологично, а сега са обичайни”, добавя той.

За хората, свикнали да живеят в равнини, изкачаването на над 2300-2400 метра може да е изпитание. Обикновено те усещат липса на кислород, казва Питър Хакет, преподавател в Медицинския департамент на университета Ansuchutz в Колорадо и част от специализиран екип, изследващ надморската височина.

На 2700 метра около 30% от хората започват да изпитват симптоми като задух, главоболие, гадене и най-често – нарушения в съня. Повече кислород в спалнята означава спокоен сън и повече сила за аклиматизация, казва Хакет, който е изкачвал Еверест.

„Ако имате кислород, ще се чувствате добре. Проблемът е, че това е много скъпо, така че само богатите могат да си го позволят“, подчертава той.

Когато през 2017 г. Рост започва да строи къщата си, системата струва 75 хил. долара. Днес цената би била двойно по-голяма. Една машина за обогатяване на кислорода e около 15 хил. долара, но ако помещението е голямо, може да са нужни дори три-четири. Цялото оборудване трябва да се монтира в помещение с постоянна температура и да не се излага на студ, но и да се пази от прегряване. В Ню Йорк цените са още по-високи. Техника, нужна за малко помещение, започва от 30 хил. долара и може да достигне до 250 хил. долара, ако спалнята е по-просторна.

Процесът по допълнително оборудване се нарича оксигенация. Altitude Control Technology е компания от Колорадо, която предлага система, чиято цена достига 150-200 хил. долара, казва изпълнителният директор Бил Сниклер. Едно помещение обаче може да бъде снабдено с допълнителен кислород и срещу 35-45 хил. долара. Инсталират се тръби в основната спалня и в стаите за гости. Добре е това да се направи при строителството, за да не се налага разбиване на стени след това.

„Така е по-евтино. Разходите са нищожни в сравнение с цената на къщата“, казва Синклер.

WSJ разказва и за Боб Фрейзър, който страда от т.нар. височинна болест всеки път, когато отива в къщата си в Брекенридж, Колорадо. Първите два дни задължително има главоболие, гадене и не може да спи. След като си купува парцела през 2021 г. Фрейзър, който е съдружник в инвестиционна компания в Канзас, започва да разглежда системи за оксигенация.

След като построява планинската си къща, струваща 6.5 млн. долара, той се свързва с компанията Mile High Training, която инсталира система. Така след ски, когато хората са замаяни и уморени, могат да дишат наситен кислород от тръбички, които се поставят в носа. Фрейзър ги нарича „кислородния бар“.

„Гостите ни ги обичат. Забавно е да седите с тях. И е много популярно в момента“, казва той.

Основателят на Mile High Training Мат Формато обяснява, че системата е така направена, че да премахне симптомите на височинната болест за около два часа. В къщата на Фрейзър, която е завършена през 2022 г., инсталирането е струвало 135 хил. долара.

Много собственици на такива имоти управляват системите си с приложение на телефона. Чрез него може да се задава точен час за включване, както прави Брент Андръс. Той е 78-годишен, съсобственик на компанията за управление на хотели Huntington Hotel Group. Неговата система започва да работи в 23.30 ч. и остава включена до сутринта. Допълнителният кислород е „чудотворен“, казва Андръс.