Един от най-големите частни домове в САЩ се намира на хълм близо до Лос Анджелис. Имотът се разпростира на над 4600 квадратни метра и се обслужва от 25 души персонал. В имението има зала за боулинг, фризьорски салон, фитнес, басейн и прекрасна гледка към града.

Това е домът на милиардера Тони Прицкер и бившата му съпруга Жана, разделени от 2022 г. – с наскоро финализиран развод. Имотът се продава.

Строежът е завършен през 2011 г. До имението се стига по стръмна алея, а самото то е оградено от жив плет и бетонна ограда, която на места е над 2 метра висока. Централната постройка има голям вътрешен двор. Освен тази сграда има къща за гости, помещения за персонал, тенис корт и домашно кино.

Цена все още не е обявена, но според експерти за него ще се искат между 150 и 200 млн. долара. Ако се постигне тази сума, това ще едно от най-скъпите жилища, продавани някога, разказва The Wall Street Journal.

„Панорамата е забележителна заради огромния двор и факта, че повечето къщи с такава площ се намират на равни терени“, казва пред WSJ брокерката от Лос Анджелис Райни Уилямс, по чиито думи във въпросното имение има 12 или 15 спални.

Прицкер е наследник на активите на световната верига хотели Hyatt и освен това е част от управлението на семейната бизнес група Pritzker Group. Личното му богатство се оценява на 4.1 млрд. долара. Брат му Дж.Б. Прицкер е губернатор на Илинойс.

Имението, което сега се продава, трябва да е финалната фаза на развода му с Жана. Двамата живеят заедно в продължение на 30 години, по време на които е строен и дострояван луксозният дом. Бракоразводното дело, открехнало вратата към начина им на живот, показва и механизмите, които богатите използват, за да избегнат плащане на данъци и любопитни погледи, пише още WJS.

Една от целите, за които е ползвано имението, е да се организират партита за богати и известни. Сред посетителите на дома са политикът Ал Гор, актрисата Джейн Фонда, футболистът Том Брейди, моделът Жизел Бюндхен. Тези партите обаче всъщност за възможност са събиране на пари за различни каузи. В това е особено активна бившата съпруга на Прицкер Жана, известна като филантроп и човек, силно ангажиран с балготворителна дейност.

След като семейството се разделя през 2022 г. започват битки за имота. Жана настоява да остане там и да го ползва за благотворителните си събития. Съпругът ѝ пък иска да продава. Междувременно си купува апартамент с четири спални в Бевърли Хилс, за който плаща почти 20 млн. долара.

Жана остава в огромното имение, но скоро надеждите ѝ са попарени.

Адвокатите на бившия ѝ съпруг я уведомяват, че и имотът, и всичко в него (заедно с вилиците и лъжиците) не е собственост на двамата като физически лица. Реалните собственици са фирми от бизнесимперията. Така се оказва, че имението не е обща съпружеска собственост, която обичайно при развод се разделя наполовина.

Това е често използвана практика от богатите в САЩ. Ползвайки компании, на които прехвърлят имущество, те намаляват данъците си, а и се застраховат при бъдещи съдебни проблеми.

„Когато става дума за развод, това е начин активите да бъдат опазени от разделяне между враждуващите съпрузи. Наблюдава се нарастващ брой на хора, които се опитват да скрият имущество от половинките си“, казва пред WSJ адвокатът по бракоразводни дела Джеф Даймънд.

Още примери – Дженика Полсън, бивша съпруга на мениджъра на хедж фондове Джон Полсън го обвинява, че той крие милиарди чрез сложна схема от дружества след като двамата се разделят през 2021 г. Още през 2013 г. друга милиардерска съпруга – Елена Риболовлева, омъжена преди за Дмитрий Риболовлев, заведе дело срещу него. Тя обяснява, че е използвал мрежа от фирми, чрез които е купувал имоти по целия свят, за които тя не може да претендира при развод. През 2014 г. швейцарски съд присъжда на съпругата 4.5 млрд. долара, но следващата инстанция ги намалява до 603 млн. долара с аргумента, че тя не може да претендира за фирмено имущество.

Тексаският милиардер Уилбър Едуин Борсадж също се забърква в сходен казус след раздялата със съпругата си Мари. В крайна сметка спорът е уреден с извънсъдебно споразумение, а бившата съпруга получава повече отколкото ѝ е предложено първоначално, най-вероятно заради големия медиен шум, който се вдига около случая.

Успехът на такава тактика за „криене“ на имущество не е гарантиран и зависи от обстоятелствата, казва адвокатът Даймънд. Ако се докаже, че мрежата от фирми е използвана с цел измама, съдът може да да присъди повече имущество. Ако обаче собствеността е прехвърлена на дружества преди да се сключи брак, не може да се счита, че тя е обща за двамата съпрузи, обяснява Джошуа Форман, също бракоразводен адвокат.

Какво означава това в случая с Пицкер?

Ако парите за имението са дошли от фирми, собственост на семейството му например, а не са негови лични, няма как съпругата да получи къщата.

Тони и Жана се женят през 1989 г. Години по-късно в документите по развода тя ще опише живота си с него като „охолен“. Имала е бижута за над 7 млн. долара, 13 коли и картини и редки вина за почти 4 млн. долара. Притежавали са къщи в Пукет, Тайланд и в Лос Кабос, Мексико. Последният имот е оценен на 5.3 млн. долара.

Преди да се разделят през 2022 г. съпругът ѝ купува чрез фирми два мезонета в Манхатън за 16.7 млн. долара, а година по-късно харчи още 12.5 млн. долара за къща в Лос Анджелис.

По време на брака им Жана се отказва от кариерата си в банковия сектор. Вместо това се занимава с отглеждането на децата им и с благотворителни инциативи. Тя твърди, че със семейните финанси се е занимавал съпругът ѝ и не е имала почти никаква информация. Жана казва, че дори не е знаела откъде идват „средствата за нашия екстравагантен начин на живот“.

Семейство Пицкер са смятани за едни от големите филантропи в САЩ. През годините са дали най-малко 100 млн. долара на Калифорнийския университет (UCLA). Имението е използвано за набиране на средства, твърди Жана. Тя посочва, че има паркинг за 40 автомобила, който често се ползвал за кетъринга по време на сбирките.

Докато се точи бракоразводното дело, тя иска пари за ремонти по къщата, които обаче са отхвърлени от дружеството-собственик. Така съпругата остава почти бе WI-FI и с повреден климатик. Настоява за още 137 хил. долара за ремонт на озвучителна система, 29 хил. долара за смяна на счупен телевизор във фитнеса, над 10 хил. долара за разходки на кучета и над 20 хил. долара за нова клетка за птици, защото старата не била сигурна.

Споразумение между спорещите е постигнато през април и Жана се изнася от имението. От тогава то е обявено за продажба. Според брокери имотът е уникален и защото вече има забрана за строителство върху въпросните хълмове. Т.е. подобна къща няма как да се построи.