Бионсе и Джей-Зи чупят не само всякакви музикални рекорди – двойката има ненадминати постижения и в сферата на недвижими имоти.

Общото им състояние според Forbes е 3 млрд. долара, но колосалната сума е свързана както с печалби от хонорари, така и с инвестиции в имоти за милиони в САЩ, пише Business Insider.

През 2023 г. те станаха собственици на имение в Малибу с площ 42 000 кв. м. и минималистична бетонна естетика, проектирано от известния японски архитект Тадао Андо. Цената му е 190 млн. долара или най-високата в историята на пазара в Калифорния.

Впечатляващото портфолио на семейството включва още едно имение около Лос Анджелис и няколко имота в Ню Йорк. В Ню Орлиънс певицата и рапърът дори са свързани с бивша презвитерианска църква, превърната в имение.

Скромно начало в Хюстън

Възходът на Бионсе към славата започва в скромен квартал на средната класа в района Third Ward в Хюстън.

Първият й дом разполага с три спални и три бани. Според AP, семейство Ноулс купува жилището през 1982 г., когато Бионсе е бебе и се изнася, когато тя е на около 5 години.

През 2019 г. домът е обявен за продажба за около 500 000 долара. Тъй като Тексас е щат, в който не се разкрива такъв вид информация, не е ясно за каква сума е продаден.

Бионсе е забелязана да снима сградата през септември 2023 г. по време на концерта си в Хюстън, част от турнето ѝ "Ренесанс", съобщава AP.

Романтика и любов в пентхаус в Трайбека

През септември 2004 г. Джей-Зи прави една от първите си големи покупки на недвижими имоти.

Музикантът, който по това време е на около 34 години, нвестира 6,85 млн. долара за пентхаус в квартал Трайбека в центъра на Манхатън.

Според Architectural Digest апартаментът е с площ 8000 кв. м има допълнителна открита тераса с площ 3000 кв. м. Той се намира в сграда с 27 апартамента, преустроена от тухлен склад от 1929 г. през 1999 г., според сайта за обяви за недвижими имоти StreetEasy.

През 2008 г. Джей-Зи и Бионсе организират малка сватбена церемония в пентхауса, на която присъстват само 40 души.

През 2024 г. Architectural Digest съобщава, че се предполага, че двойката все още притежава жилището.

Да живееш в бивша църква

Луизиана е мястото, където е родена и израснала майката на Бионсе – модната дизайнерка Тина Ноулс.

През 2015 г. множество информационни агенции съобщиха, че двойката е закупила имение в испански бароков стил в квартал Гардън в Ню Орлиънс.

Къщата, известна като La Casa de Castille, е обявена за 2,6 млн. долара по време на покупката, но точната цена остава загадка поради политиката на Луизиана за неразкриване на информация.

NOLA.com описва как църквата се е превърнала в резиденция: През 20-те години на миналия век Уестминстърската презвитерианска църква я построява и се твърди, че 38 членове на Ку Клукс Клан са присъствали на церемонията по полагането на основите.

След години на пустеене, през 1977 г. танцьорът Харви Хайсел я превръща в балетен театър. Накрая, в началото на 2000-те години, той е закупен и обстойно ремонтиран.

Според старата обява в Zillow, в жилището все още има 16-метрови тавани и витражи. Триетажният имот с площ 13 300 кв. м, състоящ се от основна резиденция и три отделни апартамента, разполага с общо седем спални, осем бани и градина на покрива.

През 2021 г. имотът е засегнат от пожар и скоро след това е обявен за продажба на цена от 3,5 млн. долара, която по-късно е увеличена на 4,45 млн. долара, съобщава TMZ. По-късно обаче той е свален от продажба, съобщава Architectural Digest.

При преглед на Street View в Google Maps, към La Casa de Castille няма видимост, което подсказва, че тя наистина е собственост на известната с частния си живот двойка.

Имения в Хемптън

В допълнение към пентхауса в Трайбека и апартамента в центъра на Манхатън, който Бионсе притежаваше преди брака им и продаде през 2017 г. за 10 млн. долара, двамата са и собственици на няколко имота в Хемптън.

През 2012 г., годината, в която се роди дъщеря им Блу Айви, те наеха къща за лятна почивка в Бриджхамптън с площ 31 000 кв. м за 400 000 долара на месец.

Според Architectural Digest освен стандартния лукс, който се очаква в подобни имоти, като бар, басейн и тенис корт, това имение разполага и с боулинг алея, стена за катерене и съоръжение за скейтборд.

През 2017 г. двойката закупи Pond House в Източен Хемптън за зашеметяващите 26 милиона долара.

Разположено на Briar Patch Road 81, имението с площ 12 000 кв. м, седем спални, седем бани и отделна вила е проектирано от архитекта Станфорд Уайт, чиято работа включва арката в парка Washington Square.

Крайбрежният имот се намира срещу езерото Georgica и 17-акрова ливада, предлагайки несравнимо уединение.

Ултрамодерен лукс в Бел Еър

През 2017 г. Бионсе и Джей-Зи купуват имение с площ 34 000 квадратни метра в Бел Еър, Лос Анджелис, на цена от 88 млн. долара. (Тогава се раждат и близнаците им)

Според обявата в Zillow ултрамодерното имение има осем спални, 20 бани и 90-метров инфинити басейн. То разполага с повече от 10 000 квадратни фута външно жилищно пространство и панорамна гледка към Националния парк на Лос Анджелис.

Най-скъпият имот в историята на Калифорния

През 2023 г. Бионсе и Джей-Зи купуват имение с площ 40 000 кв. м в ексклузивния квартал Парадайз Коув в Малибу, който някои наричат "Плажът на милиардерите", на цена от зашеметяващите 190 млн. долара.

Продажбата постави рекорд за най-скъпа сделка с имот в Калифорния и стана най-голямата продажба на жилище в цялата страна през същата година.

Според Architectural Digest, на предишните собственици - колекционерите на изкуство Бил Бел и съпругата му Мария, е отнело десетилетие, за да завършат сградата.

Разположен на площ от 8 акра, комплексът е проектиран в японски минималистичен стил, с който е известен неговият архитект Тадао Андо. Според E! News основната резиденция разполага с 8 спални и 11 бани, а дневната е с поръчкови осветителни тела от Италия. Има четири отделни басейна, бар и частна хеликоптерна площадка.