Джей Зи официално е първият хип-хоп изпълнител милиардер, обявиха от Forbes, след като рапарът успя да изгради бизнес империя, базирана на музика, имоти, модни марки и инвестиции.

От списанието изчисляват, че състоянието му "възлиза по консервативни оценки" на 1 млрд. долара.

Според Forbes, съпругът на Бионсе успява, защото изгражда марки, вместо просто да ги рекламира.

В класацията си Forbes отхвърля твърденията, че рапърът и продуцент Доктор Дре също е милиардер.

Джей Зи, чието истинско име е Шон Картър, израства в един от най-опасните райони на Ню Йорк. Той става популярен за първи път през 1996 г., когато излиза дебютният му албум Reasonable Doubt.

Неговият албум от 2001 г. The Blueprint беше добавен през март към звукозаписния регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ заради своята "културна, историческа или естетическа значимост ".

Част от активите на Джей Зи включват:

 • Музикален каталог, оценяван на 75 млн. долара
 • Дялове в марката шампанско Armand de Brignac и в коняка D'Usse, които са на обща стойност 410 млн. долара
 • Дял в Uber на стойност около 70 млн. долара
 • Имоти в Ню Йорк и Лос Анджелис
 • Дял на стойност 100 млн. долара в музикалната услуга за стрийминг Tidal
 • Колекция от предмети на изкуството на стойност около 50 млн. долара
 • Състоянието на неговата съпруга се оценява на около 335 млн. долара, натрупано предимно от музика и рекламни договори. Общото състояние на двойката надхвърля 1 млрд. долара от няколко години.

  Джей Зи, който в една от своите песни казва I'm not a businessman, I'm a business, man (Аз не съм бизнесмен, аз съм бизнес, човече), е един от малкото представители на развлекателната индустрия, които достигат до статута на милиардер, според Forbes.

  Досега се смяташе, че Доктор Дре е станал милиардер през 2014 г., след като продаде компанията Beats на Apple. Миналата година обаче от Forbes оцениха личното му състояние на около 770 млн. долара.

  Касийм Swizz Beatz Дийн, който е музикален продуцент на някои от най-големите хитове на Джей Зи, казва пред Forbes, че успехът на рапъра е "по-голям от самия хип-хоп ".

  "Това е планът на нашата култура. Тип, който изглежда като нас, звучи като нас и ни обича, успя да постигне нещо, което винаги сме смятали, че е над нас", казва Дийн.

  Джей Зи се появи на корицата на последното най-ново издание на списание Forbes заедно с друг по-богат милиардер – Уорън Бъфет.

  Изглежда, че легендарният инвеститор, който е с 40 години по-възрастен от него, е забелязал нещо специално у рапъра преди няколко години, тъй като през 2010 г. заяви пред Forbes: "Джей преподава в много по-голяма класна стая, отколкото аз някога ще преподавам. Той е човекът, от когото трябва да се учат подрастващите."