Ако искате да продадете луксозния си дом, има някои характеристики, които просто не са подходящи - и всъщност могат да отблъснат потенциалните купувачи.

Джош Чапъл е агент по недвижими имоти за луксозни жилища за Berkshire Hathaway HomeServices в Парк Сити, Юта – известен център за ски туризъм.

Той познава добре интересите на купувачите и издава кои са петте най-важни неща, които според него могат да ги отблъснат от сделка за луксозен имот, пише Yahoo Finance.

Козметични промени

"Когато купувачите пазаруват, те обикновено търсят обмислено проектиран/напълно обновен дом", казва Чапъл.

"На нашия пазар има жилища, които понякога са на възраст от 20 до 40 години и са в различни етапи на обновяване. Когато продавачите са обновили само баните или просто са ги освежили, това кара купувачите да искат повече. Понякога те са склонни да поемат проект, но обикновено са готови да платят повече за напълно обновено жилище в сравнение с поемането на проект."

$4400 на месец: Толкова трябват за жилище под наем в МанхатънБроят на апартаментите под наем е намалял с 24% през август в сравнение с юли, а общият процент на незаетите жилища в Манхатън е само около 2,4%

Локация

Ако домът ви е "почти" на идеалното място, няма да можете да предложите премиум цени.

"Тук важи старата поговорка за местоположението", казва Чапъл. "Когато луксозните жилища са на премиум цени и са почти на идеалното място, това е компромис. Когато купувачите трябва да носят екипировката си на разходка до ски зоната, има и други жилища, които могат да се разгледат на по-ниска цена.

Ако те вече правят компромис с перфектното място, другите имоти започват да изглеждат по-привлекателни."

Такси за прехвърляне

Жилища с допълнителни такси само за закупуване могат да навредят на продажната цена.

"Това става все по-често срещано явление и виждаме, че все повече асоциации на собствениците приемат такса за прехвърляне", казва Чапъл.

"Таксата за прехвърляне обикновено е задължение на купувача и може да достигне 1 до 2% от покупната цена на жилището. Макар че купувачите никога не могат да си върнат тези пари, ако някога продадат жилището, те обикновено прехвърлят отговорността на следващия купувач."

Дубай запазва короната си за най-скъпи луксозни имоти Друг съществен ръст в цените на луксозните имоти се наблюдава в Шанхай и Сингапур

Много стълби

Когато продавате луксозен дом, е важно да познавате потенциалните си купувачи.

Повечето луксозни жилища се продават на пенсионери, така че с оглед на възможността за ограничена подвижност, наличието на много стълби може да представлява бариера. Имайте този аспект в предвид, когато провеждате огледи.

"Къщите, които са построени на възходящ склон, т.нар. "uphill builds", могат да представляват пречка за някои купувачи", казва Чапъл.

"Тъй като се намираме в планината, много от нашите домове са построени на наклонени склонове, а строежите на хълм са около половината от домовете. Тези къщи често имат страхотни гледки, но много от нашите купувачи са пенсионери. При наличие на избор, те се насочват към строителство на склонове, които обикновено предлагат основни жилищни нива. В тях гаражът е на същото ниво като останалите помещения."

Най-скъпите луксозни жилища под наем са в ЛисабонПазарите в Лисабон и Сингапур отбелязват висок ръст на цените през последните 18 месеца, като наемите са се увеличили с над 40%

Шум

Можете да имате всички удобства, довършителни работи и луксозни характеристики на света, но ако се намирате в близост до оживен път, това може да намали продажната цена.

Шумът не се усеща като лукс и отблъсква потенциални купувачи.

"При толкова много жилища от висок клас в целия град се извършва много строителство. Само гледането на жилището на снимки не разказва цялата история и аз се стремя да прекарвам много време с моите купувачи и да подчертавам всички потенциални фактори, които биха могли да бъдат проблем. В някои оживени райони това става неизбежно, но понякога изборът между две жилища едно до друго може да има голяма разлика в излагането им на шум.", допълва експертът.

3 характеристики, които купувачите на луксозни жилища харесват

След като вече знаете какво да избягвате, ето няколко неща, които купувачите на луксозни жилища търсят и които могат да помогнат за продажбата на дома ви.

Гледки

Изгледът винаги продава, точка! Потенциалните купувачи на луксозни жилища дори могат да пренебрегнат някои негативи, стига гледката да е страхотна.

"Тъй като сме в планински град, клиентите ни искат да се чувстват като в планината", казва Чапъл.

"Когато имате имот, който просто ви поразява с драматична гледка от момента, в който влезете, това е огромно предимство. Независимо дали гледката е към ски пистите, или е дълга и се усеща като много уединена, тя винаги печели, ако има избор между две жилища на сходни цени."

Петзвезден лукс: Мадрид се включва в надпреварата за богати туристи В сектора на луксозния туризъм досега в Европа доминират Париж, Лондон и Милано

Удобства

Въпреки че домът ви може да има страхотни характеристики сам по себе си, наличието на удобства в близост може да увеличи привлекателността му за купувачите.

"Повечето от нашите купувачи искат втори дом или оценяват наличието на удобства наблизо", казва Чапъл. "В Парк Сити имаме всичко - от общности, които предлагат редица клубни преживявания, до жилищни сгради в планината, които предлагат фитнес зала, хидромасажна вана и лесен достъп до ски."

Живот на открито

Наличието на функционално външно пространство и добре проектирано вътрешно жилищно пространство е огромен плюс.

"Повечето хора идват в планината за зимата и остават през лятото", казва Чапъл. "Луксозните имоти с добре проектирано пространство, което позволява на собствениците да се възползват от предимствата му, са много популярни. Отопляемите вътрешни дворове с камини и горещи джакузита увеличават това удоволствие през зимните месеци.", допълва експертът.