Известна със ски курортите, меките температури и щедрите данъчни облекчения, Андора е популярна дестинация за заможни чужденци.

Техният наплив обаче предизвика жилищна криза в княжеството, тъй като местните жители се борят с нарастващите разходи за имоти, съобщава Euronews.

От средата на 2018 г. цените на недвижимите имоти са се повишили с над 30%, което принуждава много по-бедни жители да се преместят в съседна Испания.

Само между последното тримесечие на 2022 г. и първото на 2023 г. цените на недвижимите имоти в микродържавата са преминали през 13-процентов скок, според испанското издание El Diario.

През 2022 г. правителството на Андора е разрешило 500 заявления за недвижими имоти от чуждестранни инвеститори на стойност почти 183 млн. евро.

Тримесечната забрана за инвестиции в чужбина, приета миналия месец, има за цел да се справи с жилищната криза, като забрани на нерезиденти да инвестират в недвижими имоти и се предвижда по-късно да бъде заменена с данък върху всички покупки на имоти. Приходите от него ще бъдат използвани за изграждане на по-достъпни жилища под наем.

Изключително малки държави, изпълнени с неповторими пейзажи и култураОт райски острови до малки късчета земя, закътани в Европа, тези малки държави са пълни с неповторими пейзажи и култура

Според няколко испански източника, средната цена на квадратен метър в Андора може да достигне 4700 евро - по-висока от тази в повечето квартали на Барселона.

Тъй като минималната месечна заплата в Андора е под 1300 евро, гражданите от средната класа трудно могат да си позволят да живеят в родината си.

Въпреки че новата мярка може да е първа стъпка в подкрепа на местните жители, критиците изразиха съмнения относно ефективността й.

Ограниченията ще се прилагат само за чужденци, което означава, че може да се увеличи броят на богатите, които подават заявления за разрешение за пребиваване. Характерът на разрешението означава, че нямате право да работите в компания, базирана в Андора, но това го прави идеален вариант за заможни дигитални номади, които имат доходи от чужбина, допълва Euronews.

От много пасивно пребиваващи се изисква да инвестират поне 600 000 евро в страната, като по-голямата част от тях трябва да отидат в недвижими имоти, но това изискване може да бъде отменено, ако печелите пари извън държавата.

Бургас и Пловдив са в челните места за най-евтини имоти за експатиВ списъка преобладава Източна Европа. Градове в Украйна и Русия са изключени от класацията

Не само новата забрана за инвестиции в чужбина ще постави препятствия пред чужденците, които искат да закупят имот в Андора - те ще трябва да усъвършенстват и езиковите си умения.

От 2024 г. притежателите на разрешителни ще трябва да докажат, че владеят основни каталунски езици, за да им бъде подновено разрешителното. Новият закон, целящ да защити езика на микродържавата, ще изисква 30-часов курс по каталонски, с изключение на тези, които могат да докажат, че владеят езика на ниво минимум А2.

Нито изискването за владеене на езика, нито забраната за инвестиции в недвижими имоти са без критици.

Агустин51, испански ютубър с 5 милиона абонати, който живее в Андора от пет години, се изказа пренебрежително за мярката за каталунския език. Той на свой ред беше бламиран с обвинения, че е поставил въпроса дали Андора е диктатура.

Това не е първият случай, в който критиците се насочват към чуждестранните YouTube потребители, като някои от тях ги обвиняват, че са част от богатите чужденци, които подхранват жилищната криза.

През 2021 г. Ел Рубиу, една от най-влиятелните испански YouTube звезди, обяви, че се премества в Андора. Потребителите на социалните медии осъдиха избора на 12-милионния ютубър, като посочиха, че ниската данъчна ставка вероятно е била основният му мотив, допълва Euronews.