Лявоцентристкото правителство на Норвегия уведоми собствениците на имота Сьоре Фагерфьорд – последният частен имот на арктическия архипелаг Шпицберген, че могат да го продадат само с одобрението на държавните власти.

Причината за това са опасенията, че има китайски интерес към придобиването му, пише Financial Times.

"Собствениците на Сьоре Фагерфьорд от дълго време твърдят, че искат да продадат имота и че са отворени за продажба на субекти, които биха могли да оспорят норвежкото законодателство за Шпицберген", заяви министърът на бизнеса Сесилия Мирсет.

"Това би могло да попречи на стабилността на района и потенциално да застраши норвежките интереси", допълни тя.

Норвежките медии съобщават, че един от основните собственици на AS Kulspids, компанията, която притежава Сьоре Фагерфьорд, е рускиня, получила норвежко гражданство през 90-те години. Заповедта, забраняваща продажбата без одобрението на норвежкото правителство, се отнася както за AS Kulspids, така и за отделните й собственици.

Арктика е гореща точка на нарастващо геополитическо напрежение, тъй като държавите се борят да увеличат влиянието си върху "далечния север" и да използват богатите му природни ресурси, отбелязва FT.

Русия е милитаризирала голяма част от своя далечен север, докато Китай се стреми да увеличи своите бизнес и изследователски дейности в региона.

Шпицберген е норвежка територия, но поради необичайния правен статут, на архипелага има руски селища и минни разработки. Норвегия притежава по-голямата част от земята, но Русия има четири големи имота там.

Сьоре Фагерфьорд, южно от главния град Лонгйербюен и руското селище Баренцбург, беше обявен за продажба по-рано тази година за 300 млн. евро. Имотът включва 60 кв. км земя, включително малкия остров Райнхолмен.

Правителството на Норвегия предложи 20 млн. норвежки крони (1,8 млн. евро), а обществената телевизия NRK заяви, че е предложила същата сума миналата седмица.

Според властите, имотът има малка стойност поради разположението си в защитена зона, но въпреки това, дори всеки, който е готов да плати "несъразмерно висока цена", ще означава оспорване на норвежкото законодателство и националната сигурност на страната.

"Китай е възможен купувач, тъй като проявява интерес към Арктика от дълго време. Ако успеят да стъпят там, това ще има голямо стратегическо значение за Китай", заяви Пер Килингстад, адвокат на собствениците на имота, пред местния вестник Aftenposten.

Норвежките разузнавателни служби също предупредиха за риска за националната сигурност от продажбата.

През последните месеци Москва неколкократно подложи на изпитание търпението на Норвегия, като развя съветски знамена и проведе псевдовоенен парад на архипелага, допълва FT.

Островите са демилитаризирани по силата на договора от 1920 г. за Шпицберген, който дава на Норвегия суверенитет, а на други държави като Русия – възможност да добиват мини и да имат селища там.

На този фон, преди седмица Норвегия заяви, че ще отвори блокове за проучване за дълбоководен добив в близост до Шпицберген и на други места в Арктика, което беше силно разкритикувано от екологичните групи.

AS Kulspids не отговори на запитването за коментар. Имотът продължава да бъде обявен за продажба на неговия уебсайт.