Адвокатът на бившия министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра заяви днес, че екс-премиерът е получил черногорски паспорт и планира да си купи остров в Черна гора, съобщава тайландското интернет-издание Nation, цитирано от РИА Новости.

„Адвокатът на бившия премиер на Тайланд Таксин Шинаватра заяви в сряда, че Таксин се е сдобил с паспорт, издаден от Черна гора. Той заяви още, че бившият премиер на страната възнамерява да купи острова Свети Никола, разположен в близост до Будва", се казва в съобщението.

По думите на Патам, Таксин гледа на този остров като потенциално изгоден за развитие на туризма.

През 2006 г. Шинаватра бе отстранен от власт чрез военен преврат, след което отлетя за Великобритания. Завръщайки се в родината си през миналия февруари, той внесе залог от 237 хил. щ.д., задължавайки се да не напуска границите на Тайланд. Въпреки това още в началото на август бившият премиер, заедно със своята съпруга, на която също бе наложена заповед да не напуска страната, отидоха във Великобритания и наруши условията по освобождаване. Медиите информираха, че британските власти анулират визите на екс премиера и неговата съпруга.

Върховният съд на Тайланд призна през октомври 2008 г. Шинаватра за виновен по няколко престъпления по Наказателния кодекс, включително за корупция и злоупотреба с власт. Той бе осъден на две години лишаване от свобода.

През миналия декември външното министерство на страната анулира дипломатическият му паспорт.

През април Шинаватра бе лишен и от международния си паспорт. Последва акредитирането му от правителството на Никарагуа в качеството му на „посланик по особени задачи" на страната. С решението на ниакрагуанските власти бившият тайландски премиер придоби статут на дипломат, за да се подпомогне инвестиционната му дейност в страната. На 6 май правителството на Никарагуа отхвърли молбата на Тайланд за съдействие при екстрадирането на Шинаватра.

В началото на февруари 2009 г. най-голямата частна банка в Черна гора Първа банка изнесе за продажба 3.7 хектара от острова „Свети Никола" за 28 млн. евро.

Собственик на тази част от острова бе скандално известният сръбски бизнесмен Станко Суботич. По информация на медиите той заложил земята като обезпечение на кредит, който не успял да погаси. Другата, незначителна и малко привлекателна за туристическата индустрия част от острова, принадлежи на няколко черногорски семейства.