Застрахователната компания Fortis, която продаде всички свои банкови подразделения през октомври, за да избегне фалит, отчита печалба за първото тримесечие, информира Bloomberg.

Положителният резултат се дължи на възстановяването на продажбите на спестовни продукти през клоновете на Fortis Bank NV в сравнение с предходното тримесечие.

Нетната печалба на компанията възлиза на 44 млн. евро през първото тримесечие, докато брутните премийни приходи отчитат понижение от 2.1%, до 4.19 млрд. евро.

Fortis излезе като застраховател от разделянето на бившата компания за финансови услуги и ще отчете 700 млн. евро печалба през второто тримесечие от продажбата на 25-процентен дял в най-големия белгийски животозастраховател Fortis Insurance Belgium SA на Fortis Bank.

Fortis също така изкупи обратно дългови книжа на стойност още 400 млн. евро, ограничавайки разходите си за лихви и намали броя на служителите в централата си от 114 на около 40 в края на миналата година.

"Приходите на компанията през април и първата половина на май продължават да са на нива сходни с тези от първото тримесечие на годината, което потвърждава положителните търговски признаци, забелязани през първите три месеца на годината" се казва в изявление на Fortis.