Първа инвестиционна банка предлага за първи път у нас ексклузивно на своите клиенти сделки с инвестиционни диаманти. ПИБ сключи единствения по рода си до този момент договор с фирмата DIC (Diamond International Corporation), която е редовен член и акционер на Антверпенската диамантена борса.

От древността диамантите представляват най-концентрираната форма за съхранение на богатството. Търсенето на инвестиционни диаманти - брилянти с кръгла форма и тегло над 0.75 карата, цвят D - H, чистота FL - VS 2 - навлиза в период на възход от 70-те години на миналия век, когато започват големите продажби извън територията на САЩ.

Гаранция за качеството и цената на инвестиционните диаманти дава техният сертификат. При експертната оценка и издаването на сертификат на диаманта се вземат предвид 4 основни параметри - шлифовка, тегло, чистота и цвят. Допълнително в сертификатите се посочват данни за размерите, флуоресценцията, и др. технически характеристики на диаманта.

Цветът и шлифоването на инвестиционния диамант са от изключително значение при определянето на неговата цена. По цвят диамантите са подредени в таблица, съставена от GIA. По-рядко срещаните в природата цветове, D,E,F,G,H, допринасят за по-високата оценка на диаманта.

Качеството на шлифоването се определя от пропорциите, ъглите, полировката и симетрията на камъка. Спазването на конкретни параметри при неговата обработка, гарантира бързата ликвидност на диаманта.