Австрийската Raiffeisen International Bank Holding AG, една от най-големите чуждестранни банки в страните от Източна Европа, е съкратила чистата си печалба през първото тримесечие на 2009 г. със 78% заради увеличението на резервите по съмнителните дългове, съобщи агенция Bloomberg.

Чистата печалба на банката през първото тримесечие е била равна на 56 млн. евро в сравнение с 254 млн. евро за периода януари-март 2008 г. Анализаторите очакваха този показател да бъде на равнището от 64 млн. евро.

Raiffeisen над пет пъти е увеличила обема на резерви за покриване на съмнителни дългове, довеждайки го до 445 млн. евро, тъй като икономическият спад в страните от Източна Европа увеличава броя на фалитите.

"На фона на икономическия спад ние значително увеличихме обемите на резервите по съмнителните дългове в редица страни", заяви главният изпълнителен директор на Raiffeisen Херберт Степич.

Той добави, че финансовата криза напълно е обхванала пазарите в Източна и Централна Европа, които са основни за банката. Чистият процентен доход на Raiffeisen се е увеличил през първото тримесечие с 7.9% до 797 млн. евро.

Източник: БГНЕС