Чистата печалба на френската Credit Agricole SA през първото тримесечие на 2009 г. се срина 4.4 пъти, или със 77.4%, достигайки 202 млн.. евро в сравнение с 892 млн. евро за същия период на миналата година, съобщава Интерфакс.

В съобщение на банката се казва, че свиването на печалбата е свързано с увеличаването на резервите за възможните загуби по кредитите, а също така със загубите на поделението му в Гърция.

Гръцкият клон на френската банка - Emporiki Bank of Greece SA- е регистрирал през първото тримесечие загуба в размер на 168.7 млн. евро в сравнение със загубите от 15.2 евро година по-рано.

Обемът на резерви на Credit Agricole за възможните загуби по кредитите са се увеличили през първото тримесечие до 1.09 млрд. евро в сравнение с 446 млн. евро година по-рано.

Загубите на Credit Agricole от операции на чуждестранните пазари са достигнали 21 млн. евро; печалбата от френския бизнес като цяло се е съкратила с 12% до 178 млн. евро; печалбата на клоновете, занимаващи се с потребителско кредитиране, се свиха с 16% до 125 млн. евро.

Банката Credit Agricole е третата по-големина на капитализация във Франция.

Източник: БГНЕС