Наемите на търговски имоти във Великобритания ще продължат да се понижават до 2012 г., като много от сегашните собствениците може да загубят наемателите си, сочат прогнози на проучване на Deutsche Bank.

Наемите на офис площи в Централен Лондон са се понижили с 25% за последните 12 месеца до края на март тази година, като много собственици са принудени да намаляват наемите, въпреки че изплащат банкови кредити, сочат данни на CB Richard Ellis.

Общият обем свободни офис площи са се увеличил на 7% спрямо 3% за последното тримесечие на миналата година. Почти 5 000 компании в търговския сектор са прекратили бизнеса си в Англия и Уелс през през първите 3 месеца от началото на тази година, което е с 56% повече спрямо същия период на миналата година.

Това е основаната причина, повечето собствениците на търговски имоти във цяла Великобритания отчита най-големите си загуби от 1970 г. насам.

За да привлекат повече наематели много от тях започнаха да предлагат оферти за безплатен наем достигащ период от 2 г. и половина при сключване на договор с продължителност 10 г., сочат данни на CB Richard Ellis.

Понижението при доходността от наем, в комбинация със затегнатите условия за получаване на кредити, правят пазара на търговски имоти малко привлекателен, категорични са експертите.

Наемите на офис площи в Лондон се очаква да се понижат с повече от 50%, като евентуален ръст и стабилизиране на сектора се очаква към 2012 -2013 г.