Крайно време е да се разбере от българския инвеститор, че понятието лесни пари вече е история, особено когато говорим за търговия на финансовите пазари, коментира пред Profit TV, Ивайло Груев, анализатор от Home-traders.

Големия бум, в който и българският пазар се включи, позволи на немалко граждани у нас да спечелят лесни пари, но в последствие ги загубиха по време на големия спад от 2007 насам.

Поради спецификата на движението, което предстои следващите години, ще е невъзможно само да вложим пари и да чакаме. Родният инвеститор трябва да се превърне от инвеститор в трейдър, заяви Груев. Ще трябва да си поставяме по-краткосрочни и средносрочни цели, допълни анализаторът.

Дъното на американския индекс S&P 500 на 6 март бе последвано от покачване, което зарадва инвеститорите. Много от хората инвестираха парите си но на по-високи нива. Ситуацията в България бе същата - не малко хората купуваха около върха, и после продължаваха да купуват докато цените падаха, обяснявайки, че това е дъното, това е дъното и това е дъното...

Твърде бързо се върнаха оптимистичните настроения. Освен гол оптимизъм, за да се покачват цените, са необходими довериe и кеш, дали те са налице ще покажат следващите месеци.

Ивайло Груев очаква корективно движение надолу на S&P, след което ще бъде довършена корекцията на големия спад.

Корекциите обикновено отговарят на числата на Фибоначи - 38%, 50% или 62%, като Груев залага на нивото от 50 на сто.

Идеята да се купи и да се задържи няколко години, едва ли ще бъде благоприятна. Такъв тип инвестиции ще доведе вероятно до загуби. Вълновият анализатор допуска след корекцията нов продължителен спад на индексите.

Ивайло Груев също прогнозира спад на еврото срещу японската йена.

Вижте целият анализ на Ивайло Груев в Profit TV.