УниКредит Булбанк ще финансира български фирми с 50 млн. евро по кредитна линия от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от банковата институция.

Споразумението е подписано днес в Лондон в рамките на Годишната среща на ЕБВР. Средствата ще осигурят свеж ресурс в момент на оскъдни алтернативи за финансиране, посочват от УниКредит Булбанк.

От страна на ЕБВР заемът е подписан от Жан-Марк Петершмит, Директор "Финансови институции" на ЕБВР, а УниКредит Булбанк е представлявана от главния изпълнителен директор на банката и председател на УС Левон Хампарцумян и главния оперативен директор и заместник-председател на УС Андреа Казини.

Кредитът е част от съвместната инициатива на ЕБВР с УниКредит Груп за продължаване на инвестициите в Източна Европа и осигуряването на възможности за финансиране на реалната икономика.

Средствата от този петгодишен кредит ще бъдат използвани за средно- и дългосрочно финансиране на малки и средни предприятия с до 249 служители и максимално допустим оборот от 50 милиона евро.