На срещата на върха на Г8 - групата на най-развитите държави - в Италия Русия възнамерява отново да постави въпроса за необходимостта от създаване на нова световна финансово-икономическа архитектура, на наднационална валута и за използване на рублата като една от резервните валути.

Това заяви президентът Дмитрий Медведев на обща пресконференция с италианския премиер Силвио Берлускони, с когото разговаря днес в резиденция Барвиха край Москва.

Интерфакс цитира думите на Медведев, че става въпрос за "полагане на основите на нова финансово-икономическа архитектура, която да е по-справедлива и да отчита промените, настъпили в световната икономика и в международната финансова система за последните 50-60 години".

„Пазарите решават коя валута да използват и коя валута да получи статута на резервна", заяви пред журналисти преди месец управителят на представителството на СБ в Москва Клаус Роланд.

Според него да се обсъжда в краткосрочна перспектива необходимостта от създаването на нова резервна валута не е наложително. Той смята, че подобен въпрос не бива да измества от фокуса върху други проблеми, които е необходимо да бъдат разрешени по повод кризата.

Клаус Роланд коментира още, че при всички случаи въвеждането на нова резервна валута ще отнеме поне едно десетилетие. Той припомни, че решението за създаване на единната европейска валута беше взето в началото на 90-те години, а фактическото му въвеждане стана десет години по-късно.